FICCIÓ
Mèdia 06/06/2019

Movistar+ estrena ‘Hierro’, un ‘nordic noir’ amb accent canari

Després de ser descartat per La Sexta, el drama policíac amb Candela Peña aterra a la plataforma

Alejandra Palés
4 min
Candela Peña interpreta una jutge destinada a l’illa d’El Hierro, on haurà d’instruir un cas d’assassinat.

BarcelonaHavia de ser una de les apostes de ficció pròpia de La Sexta però, després d’unes quantes caramboles, ha acabat aterrant a Movistar+. Hierro, ambientada a l’illa canària homònima i amb Candela Peña de protagonista, s’estrena avui a la plataforma de pagament. La sèrie explica la història de la jutge Candela Montes (Peña), destinada a l’illa més remota de l’arxipèlag canari, on haurà d’instruir el cas del Fran, un noi que apareix assassinat el mateix dia que s’havia de casar amb la Pilar (Kimberly Tell), la filla d’un empresari sinistre, Díaz, interpretat per Darío Grandinetti.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El periple de Hierro va començar fa quatre anys, el gener del 2015, quan Atresmedia va anunciar oficialment que treballava en un drama policíac amb Portocabo i Globomedia i que es podria veure a La Sexta. Després d’un any sense notícies de la sèrie, el juny del 2016 es va saber que el grup havia decidit aturar el projecte, que encara estava en fase de desenvolupament i ni tan sols tenia guió. Un any més tard, durant el festival francès Séries Mania, es va fer públic que Portocabo tornava a treballar-hi, però aquesta vegada amb Movistar+, que el 2017 ja tenia en marxa la seva estratègia de sèries pròpies. Tot i el canvi de mans, la sèrie va continuar mantenint alguns dels seus elements bàsics, com el rodatge a les Canàries, perquè l’illa d’El Hierro és un personatge més de la ficció.

Una societat tancada

Una vegada superats els esculls, Hierro, creada pels germans gallecs Pepe i Jorge Coira,s’estrena amb Candela Peña com a gran reclam i amb la intenció de traslladar a la petita pantalla les sensacions que desprèn l’illa canària. “Una illa amb comunicacions difícils i escasses s’assembla, salvant totes les distàncies, a les històries de velles mansions victorianes on es reuneixen tots els sospitosos d’un crim”, explica el guionista Pepe Coira.

El seu company en aquesta aventura, el seu germà Jorge, que exerceix de director, assegura que quan van començar a treballar-hi van tenir molt clar que volien que fos una història que no pogués passar en qualsevol lloc del món, sinó que estigués estretament vinculada amb l’illa. “Per això vam intentar integrar tots elements de l’illa que anàvem descobrint tant en la trama com en les característiques dels personatges i l’ambient social”, confessa. I el seu germà afegeix que van intentar que algunes de les característiques més pròpies de l’illa condicionessin la història que volien explicar. En el seu esforç per mimetitzar-se amb l’ecosistema, els creadors de Hierro han inclòs com a part de la trama una de les festes més populars de la zona, la baixada de la marededeu, que se celebra cada quatre anys i que serveix de conclusió de la sèrie.

La suma dels elements illencs -s’ha optat per un repartiment pràcticament canari i s’han respectat els accents- té com a resultat una sèrie amb un univers propi. En aquesta societat tancada, la Candela és la forastera que trenca les normes. Ella s’haurà d’enfrontar a Díaz, un home que tampoc és de l’illa però que s’hi ha adaptat: “És un pocavergonya i, alhora, no pots evitar que et caigui bé”, explica Jorge Coira. Per als creadors, la Candela i el Díaz, que és el principal sospitós de l’assassinat del Fran, estan units per les seves ferides i per la seva vulnerabilitat. “La sèrie es construeix en bona mesura sobre l’afinitat i el rebuig entre els dos personatges”, assegura el guionista.

Els creadors confessen que van escollir Candela Peña per al personatge principal perquè creuen que no respon al tòpic del que els espectadors poden esperar d’una jutge. “Tinc tendència a fer personatges que han quedat exclosos, com la Candela, perquè és molesta per al sistema i per això la desterren a El Hierro”, confessa Peña.

La principal rivalitat de la ficció, però, serà entre la jutge i el sergent Morata (Juan Carlos Vellido), el responsable de la policia judicial a l’illa. “Ell no és d’El Hierro, però fa molts anys que hi viu i entén el seu caràcter. Segueix les normes d’una manera absoluta i això fa que xoqui amb la jutge”, explica Vellido. La sèrie ha servit perquè Candela Peña i Juan Carlos Vellido, que es coneixen des de petits i van marxar plegats de Catalunya a Madrid per ser actors, es retrobin. “Tenia l’assignatura pendent de treballar amb ella”, confessa Vellido.

Nova sèrie de producció pròpia de la mà d’Enrique Urbizu

Coincidint amb l’estrena de Hierro, Movistar+ ha anunciat un nou projecte de producció pròpia amb Enrique Urbizu. El director ja havia treballat per a la plataforma amb la sèrie Gigantes, de la qual va rodar dues temporades. La nova ficció es titularà Bandoleros i s’ambientarà al Cadis del segle XIX. La protagonista serà la Lucía, coneguda com La Llanera, una dona que s’ha passat disset anys tancada acusada de bandolerisme i que és alliberada pel seu fill Juan, nascut a la presó. Mare i fill es veuran immersos en una guerra entre els bandolers de la zona i el governador de Cadis.

Urbizu, que torna a confiar en Miguel Barros i Michel Gaztambide, assegura que es tracta d’una història sobre una “terra cruel”. La sèrie es començarà a rodar durant l’últim quadrimestre del 2019.

stats