LA TRIA 'TECH'
Mèdia 08/03/2015

Els 12 'smartphones' més interessants del Mobile World Congress 2015

Selecció dels nous models més destacables, que no necessàriament són de gamma alta

i
Albert Cuesta
5 min
Alcatel Idol 3

BarcelonaEls telèfons mòbils són l'aspecte menys important del Mobile World Congress, on l'autèntic negoci resideix en els serveis que desenvolupen les operadores de telefonia. Però els aparells són el vehicle que afavoreix el consum d'aquests serveis, i també el producte més visible. Per això he fet una selecció dels nous models que considero més destacables de l'edició 2015, i que no necessàriament són de gamma alta. Per ordre alfabètic, són aquests:

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Alcatel OneTouch Idol 3 La marca d'origen francès, ara sota el control de l'empresa xinesa TCL, no és només l'única que sobreviu dels inicis del 'boom' de la telefonia mòbil, sinó que ara és una de les més venudes al món, gràcies al seu èxit a l'Amèrica Llatina. Els seus nous Android, amb pantalla de 4,7 o de 5,5 polzades, són uns dispositius molt competents i tenen una característica insòlita: són reversibles; els pots agafar per parlar sense mirar si són de cap per a munt o per avall, perquè porten altaveu i micròfon a sobre de la pantalla i a sota. Gràcies a això, a més, ofereixen un bon efecte estereofònic quan es miren vídeos en apaisat.

2. BlackBerry Leap El primer taulèfon de la marca té pantalla de 5 polzades i càmera de 8 megapíxels. Ni les especificacions ni l'aspecte són gran cosa per un mòbil de 275 euros. La seva potència es troba en el software: el sistema operatiu BlackBerry 10 ofereix la bústia d'entrada unificada Hub, un navegador web ràpid, un nou assistent virtual amb ordres de veu prou competent, la possibilitat de fer servir les aplicacions des d'ordinadors i tauletes Windows, Mac, Android i iOS i les funcions de seguretat corporativa que permeten a la marca mantenir-se en el mercat.

3. Energy Phone Pro HD La firma alacantina Energy Sistem no exposava al MWC, però els seus portaveus hi eren presentant pels passadissos aquest 'smartphone' Android que promouen com a 'selfie phone', i amb raó: la càmera frontal, de cinc megapíxels amb gran angular, porta el seu propi flash. Per 179 € ofereix també pantalla de cinc polzades, processador de vuit nuclis i possibilitat d'incorporar dues targetes SIM. Ben acabat i molt lleuger, el seu únic punt feble és el fet de no ser compatible amb les xarxes 4G.

4. HTC One M9 Des del primer HTC One, la marca de Taiwan ha estat l'única que ha plantat cara sense problemes als iPhones quant al disseny, amb la seva carcassa metàl·lica monobloc. L'M9 és la versió renovada del format, amb pantalla de 5 polzades i 3 GB de memòria RAM. L'experiment del captador UltraPixel del model anterior ha quedat reservat aquí a la càmera frontal, mentre que la principal fa servir un captador més convencional, però de 20 megapíxels. Trencades les relacions amb Beats Audio, ara propietat d'Apple, el so estèreo fa servir tecnologia Dolby.

5. Kyocera Torque Els telèfons de la marca japonesa no es venen aquí, però segur que més d'un voldria tenir aquest Android de categoria militar, que suporta fins a sis hores de pols, un 95% d'humitat durant 10 dies seguits, mitja hora submergit fins a 1,5 metres de profunditat, caigudes des d'una altura d'1,2 metres i molts altres maltractaments. Al MWC l'empresa també hi exposava una variant experimental amb carregador solar incorporat a la pantalla.

6. Microsoft Lumia 640XL Microsoft continua ampliant la gamma Lumia amb models 4G de preu més que raonable amb sistema operatiu Windows Phone 8.1. Els nous 640 –amb pantalla de 5 polzades– i 640 XL –5,7 polzades– es podran actualitzar a Windows 10 quan estigui disponible. Inclouen 30 GB d'emmagatzematge al núvol, un any de subscripció a Office 365 Personal i l'assistent personal de veu Cortana, digne rival de Siri fins i tot en sentit de l'humor.

7. Monohm Runcible Indiscutiblement, el telèfon més intrigant del MWC 2015. Té l'aspecte d'una polvorera rodona, acabada en fusta noble: en un costat, l'objectiu de la càmera; en l'altre, una pantalla circular que serà d'alta resolució i que mostra les aplicacions amb una interfície que no té res a veure amb la graella d'icones de qualsevol altre aparell. Tres coses que m'agraden: fa servir el sistema Firefox OS, i per tant les aplicacions són web, no privatives; si heu d'escriure alguna cosa, ho podeu fer amb els signes Grafitti que tenien els ordinadors de butxaca Palm; i els seus creadors han desactivat les notificacions de les aplicacions, cosa que farà del Runcible el telèfon més tranquil del mercat quan surti a finals d'any.

8. Orange Klif Compatible amb xarxes 3G, té pantalla de 3,5 polzades, càmera de dos megapíxels i admet dues targetes SIM. El fabrica Alcatel OneTouch, fa servir el sistema operatiu Firefox OS i l'operadora francesa el vendrà als seus mercats de l'Àfrica i el Pròxim Orient per 35 euros... que inclouen sis mesos de trucades de veu, missatges SMS i accés mòbil a internet.

9. Samsung Galaxy S6 Estrella absoluta del MWC, el nou model emblemàtic del fabricant de mòbils més gran del món és un dispositiu Android de luxe amb pantalla Quad HD de 5,1 polzades, xip Exynos de 64 bits amb vuit nuclis, càmeres de 16 i 5 megapíxels, càrrega ràpida de bateria amb i sense fils, lector dactilar i pulsímetre òptic. La variant S6 Edge, amb pantalla corbada pels dos costats que mostra informació addicional, costa 150 euros més i ha estat escollida com el millor dispositiu nou del MWC 2015.

10. Sony Xperia M4 Aqua Els telèfons de gamma mitjana com aquest són el gran problema de les marques que viuen instal·lades en la gamma alta: per què t'has de gastar 700 euros en un mòbil si per menys de la meitat tens un M4 Aqua amb pantalla 720p de 5 polzades, càmera de 13 megapixels, processador de 64 bits amb vuit nuclis, dos dies de bateria i que es pot submergir sense haver de tapar el connector USB?

11. Yezz Project Ara Aquesta poc coneguda marca francesa que fabrica mòbils amb Firefox OS i Windows Phone era l'única que exposava al seu estand un telèfon modular del Project Ara promogut per Google. En realitat gairebé tot eren maquetes de cartró, però ens va servir per fer-nos una idea de com serà quan surti a la venda a finals d'any... a Puerto Rico.

12. ZTE Grand S3 La xinesa ZTE té la dubtosa distinció de ser l'única de les grans marques del sector que continua fent servir descaradament com a objectes les hostesses del seu estand al MWC. Ignorem-ho per un moment i destaquem el Grand S3, un taulèfon Android amb pantalla Full HD de 5,5 polzades que és un dels primers dispositius comercials –a la Xina es ven des del mes passat per uns 450 euros– equipat amb lector d'iris per identificar el propietari.

stats