EL FUTUR DELS MITJANS
Mèdia 24/05/2018

Una nova eina per reforçar el periodisme d’investigació

L’ARA crea una bústia segura per rebre material rellevant amb l’anonimat garantit

à.g.
2 min
La bústia és accessible des de l’Ara.cat i permet fer-hi arribar informació sensible.

BarcelonaUna bústia digital segura per rebre informació que permeti iniciar una investigació. Aquesta és la nova eina que l’ARA ha impulsat per enfortir la seva aposta pel periodisme d’investigació, un projecte que va arrencar al febrer amb la creació d’un departament específic per abordar temes propis en profunditat.

A la nova bústia ja s’hi pot accedir a través de la web del diari (ara.cat/investigacio), i representa una de les múltiples plataformes que s’han creat per facilitar que els ciutadans, entitats i organismes facin arribar documentació rellevant a l’ARA.

L’àrea d’investigació que encapçala el periodista Albert Llimós busca documents, bases de dades, testimonis, imatges, vídeos i àudios que puguin convertir-se en una prova o indici d’una pràctica il·lícita o poc ètica i que siguin d’interès públic. Es tracta de material nou que no atempti contra la privacitat de persones anònimes, ja que en aquests casos el diari només acceptaria els materials que provessin situacions de maltractaments, abusos, violacions o corrupció. La recepció de la documentació és només la primera part d’un procés de verificació exhaustiu.

Mantenir l’anonimat

Es tracta d’una finestreta digital que, gràcies als mecanismes de seguretat implementats, permet mantenir l’anonimat de la persona que filtra els documents. La identitat de l’informador no està en risc, ni tan sols la poden saber els membres de l’equip d’investigació que treballaran amb el material rebut.

En aquest sentit, el diari ha creat un protocol intern per assegurar un correcte tractament de la informació i, sobretot, per establir els mecanismes necessaris per garantir la màxima seguretat amb els materials filtrats: únicament els membres de l’equip d’investigació i la direcció del diari tindran accés als continguts.

Tot i garantir la reserva en la identitat del filtrador, la bústia permet la comunicació permanent entre l’equip d’investigació i la font que facilita la informació. Si aquest últim ho vol, gràcies a un codi que se li facilita després del primer lliurament, pot seguir en contacte amb els periodistes i seguir aportant més detalls sobre el cas en qüestió.

Múltiples canals

Al marge de la bústia segura -que té uns requeriments tècnics específics com ara l’ús recomanat del navegador Tor Browser per no posar en risc l’informador-, l’equip d’investigació disposa d’altres canals per rebre material. A la web del diari s’especifiquen la resta de vies de contacte amb l’àrea d’investigació: això sí, cap amb la mateixa seguretat que la bústia.

stats