Mitjans públics

Els periodistes de TVE censuren en referèndum el nou cap d'informatius

José Antonio Álvarez Gundín ha rebut el 76,91% de vots negatius en la consulta

El nou director d’informatius de TVE, José Antonio Álvarez Gundín, accedeix al càrrec amb el rebuig formal dels periodistes de la televisió pública espanyola. En un referèndum celebrat aquest dimarts al mitjà, el 76,91% dels votants ha rebutjat el seu nomenament, mentre que només un 3,75% l’ha avalat. Els vots en blanc han estat el 19,3% sobre el total emesos. Hi havia 1.684 persones convocades i n’han participat 745, el 44,2% del total. El nou cap d'informatius s'incorpora a la casa procedent del diari 'La Razón', on exercia de subdirector d'Opinió.

Aquestes consultes estan marcades per l’estatut de redacció i són obligatòries quan es produeix un relleu en la direcció d’informatius, però no tenen cap implicació operativa ni invaliden el nomenament. Gundín substitueix Somoano, que va comandar els serveis informatius de la televisió pública espanyola des de finals de gener de 2012 fins a l’octubre d’enguany.

En un comunicat emès aquesta nit pel consell d'informatius de TVE, critiquen que s'hagi buscat a fora el nou cap, havent-hi opcions de dins de la casa: "En l'escrit signat recentment per quasi 1.500 professionals i lliurat al Consell d'Administració i Congrés dels Diputats s'explicava que la contractació de personal extern i el seu nomenament per a responsabilitats editorials, quan existeix personal intern altament qualificat, suposa a més d'un greuge per als treballadors una despesa injustificada a la qual ha de fer front tota la societat en aquests moments de greus dificultats econòmiques".

Gundín coneix Televisió Espanyola perquè ja havia ocupat un càrrec de responsabilitat –cap de Relacions Institucionals– amb el nou president, José Antonio Sánchez (que va ser director general de l'ens entre el 2002 i 2004, en l'era Aznar). Gundín col·laborava amb 'La Razón' des del 2004 i es va convertir l'any següent en subdirector. Durant els últims anys se l'havia pogut veure a la pantalla de la televisió pública, com a és tertulià en programes com 'Los desayunos', 'El debate de La 1' o 'La noche en 24 horas'. També col·laborava amb la SER, al programa 'Hora 25'. Anteriorment, Álvarez Gundín havia estat vinculat al diari 'Abc'.