Dret a la informació
Mèdia 22/03/2023

Els periodistes que cobreixin protestes no hauran de portar obligatòriament braçalet i armilla

El nou protocol signat entre Interior i associacions professionals per als elements identificatius estableix que el seu ús és recomanable en situacions de risc potencial

2 min
Una de les protestes per la detenció de Puigdemont, diumenge a Barcelona.

BarcelonaEls professionals de la informació que cobreixin manifestacions o situacions de potencial risc no hauran de portar obligatòriament armilles i braçalets identificadors. La voluntarietat del seu ús ha estat reconeguda per primera vegada en el nou protocol que s'ha signat avui entre el departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el Sindicat de Periodistes de Catalunya - Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) i el Sindicat de la Imatge UPIFC. L'acord parteix de la base que un periodista no deixa de ser-ho per no dur una armilla o un braçalet i que, per tant, la policia està obligada a respectar el dret a la informació encara que els professionals que estiguin cobrint una protesta no vagin identificats de manera visible.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat “la importància de l’acord firmat perquè permetrà garantir millor el dret a la informació” de periodistes i fotoperiodistes. El document estableix el marc d'ús dels elements identificatius dels periodistes en situacions de perill. El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs, ha detallat que el nou protocol ha d'ajudar a "evitar incidents entre periodistes i policies, sobretot en la cobertura de protestes i desnonaments, que és quan n'hi acostuma a haver més, tal com hem documentat amb el Mapa de la Censura". "El nou protocol aclareix el marc de referència i demostra que, per part de la conselleria d'Interior i dels Mossos d'Esquadra, hi ha voluntat de diàleg", ha afegit.

Gràcies al nou protocol, el Grup Barnils també podrà acreditar, per primera vegada, informadors perquè rebin armilla i braçalets, que es continuaran distribuint de manera centralitzada al Col·legi de Periodistes.

Francesc Ràfols, president del Sindicat de Periodistes de Catalunya, ha destacat que amb l'aplicació del nou protocol "la policia entén que la tasca dels i les professionals del periodisme és garantir el dret a la informació de la ciutadania, un dret reconegut a l'article 52 de l'Estatut". Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha dit que "amb la renovació d’aquest acord es dona compliment a una de les principals funcions de l’entitat", que és "millorar les condicions en què els i les periodistes duen a terme la seva feina".

El nou protocol, que també inclou un redisseny dels elements identificatius, que ara seran de color vermell, també estableix sessions de formació sobre el dret a la informació per a cossos policials. També es crearà una comissió mixta entre Interior i les entitats professionals que s'encarregarà del seguiment i la supervisió del compliment del protocol. 

stats