Mèdia 02/11/2021

'Polònia', 'Crims' i Júlia Otero, guardonats amb els Premis Nacionals de Comunicació

La revista 'Sàpiens', la plataforma Filmin i Cugat Mèdia també han rebut reconeixements

3 min
Imatge del final de temporada de 'Polònia'

BarcelonaEl veterà programa satíric Polònia, de TV3, ha estat distingit amb el Premi Nacional de Comunicació 2021 en la categoria de televisió, segons ha anunciat avui la Generalitat de Catalunya. Pel que fa a la categoria de ràdio el guardonat ha sigut Crims, l'espai de crònica negra de Catalunya Ràdio presentat per Carles Porta. És el segon guardó que suma en poques setmanes el programa de l'emissora pública, ja que recentment es va anunciar que havia estat reconegut amb el premi Ondas. La periodista Júlia Otero, que tot just ha tornat al capdavant de Júlia en la Onda després de superar el càncer que se li va detectar al febrer, ha rebut una menció honorífica, el mateix reconeixement que s'ha atorgat a la Facultat de Ciències de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La llista de guardonats d'aquesta edició 22a edició dels premis es tanca amb la revista de divulgació històrica Sàpiens, guardonada en la categoria de premsa; la plataforma Filmin, com a mitjà d'arrel digital, i Cugat Mèdia, en la categoria de mitjà de proximitat. Finalment, en la categoria de publicitat s'ha premiat les campanyes del Sistema de Salut de Catalunya durant la primera onada del covid.

En emissió des de l'any 2006, Polònia, espai produït per Minoria Absoluta, és un dels programes de més èxit i icònics de TV3. El febrer d'aquest any, el programa, que fa paròdia de l'actualitat política i social, va celebrar el seu quinzè aniversari, una efemèride que van rubricar amb la publicació d'El llibre blanc del Polònia, un volum que recull anècdotes de la seva trajectòria, fotografies inèdites i reflexions dels membres de l'equip del programa. Precisament ha sigut la seva extensa trajectòria un dels elements que ha destacat el jurat dels Premis Nacionals de Comunicació, que ha remarcat que el programa "connecta directament amb el bo i millor de la llarga tradició de sàtira política del país, aportant pluralitat i higiene democràtica a l’espai català de comunicació".

La CCMA s'ha endut un segon Premi Nacional de Comunicació gràcies a Crims, un espai que porta cinc temporades a Catalunya Ràdio i que, a més, ha fet el salt a la televisió amb gran èxit. El jurat dels premis ha premiat el programa per "l'excel·lència dels seus continguts i per la seva capacitat d'innovació, amb un format que va començar com a radiofònic i podcast i que posteriorment s'ha traslladat a la televisió".

Filmin, empresa pionera

Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, que s'edita des del 2002, ha agraït el guardó i ha assegurat que el premi "ens esperona a seguir millorant, dia rere dia, al costat de tots vosaltres". El jurat ha explicat que s'ha concedit el premi a la revista per ser "un referent de la investigació històrica del país, per la seva capacitat de fer-la arribar a tota mena de públics, explicant-ne episodis de manera rigorosa i amena, i en llengua catalana". Pel que fa al guanyador del premi en la categoria de mitjà d'arrel digital, Filmin, el jurat ha remarcat que es tracta d'una empresa pionera que ha fet una aposta pel català amb la posada en marxa de FilminCat, la primera plataforma de distribució de cine i sèries íntegrament en aquesta llengua. Finalment, de Cugat Mèdia se n'ha destacat que és un model exemplar de comunicació de proximitat.

En aquesta edició, el jurat també ha decidit entregar dues mencions d'honor. La primera ha sigut per a Júlia Otero, de qui s'ha destacat que s'ha convertit en un "un referent i model per a tots els professionals del sector i especialment per a les joves periodistes", mentre que la segona ha anat a parar a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona amb motiu del seu 50è aniversari.

El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació de l’edició de 2021 ha estat presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i format pel secretari de Mitjans de Comunicació, Oriol Duran, en qualitat de vicepresident, i pels vocals Núria de José Gomar, Jofre Llombart Anton, Roger Loppacher i Crehuet, Miquel Miralles i Fenoll, Elena Neira Borrajo, Núria Piera López, Patrícia Plaja Pérez, Jordi del Río i González i Rosa Romà i Monfà. Per primer cop els premis han comptat amb un jurat paritari i han incorporat l’encàrrec de la consellera per tal de buscar una especial sensibilitat feminista a l’hora d’atorgar els premis. Els Premis Nacionals de Comunicació es van crear l'any 1999 amb motiu dels 75 anys del naixement de les primeres emissions regulars de ràdio a Catalunya. L'objectiu dels guardons és reconèixer les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana, tant si han estat realitzades per professionals com per qualsevol entitat pública o privada durant l’any anterior. De cara a l’any que ve, es canviaran les bases per tal d'adaptar les categories als canvis experimentats pel sector en els últims temps.

stats