Mèdia 07/06/2018

El PP se suma a la proposta per escollir la cúpula de RTVE per concurs públic i en desbloqueja la renovació

El text serà aprovat previsiblement la setmana que ve i el procediment s'obrirà abans de l'estiu

Ara
2 min
Els periodistes de TVE demanen  La destitució del seu president

BarcelonaEl Partit Popular ha donat llum verda aquest dijous a l'última proposta de concurs públic per a la renovació del consell d'administració de Radiotelevisió Espanyola, després que s'hi hagin incorporat les modificacions que van demanar la setmana passada els lletrats del Congrés. Aquesta formació era l'única que fins ara no s'havia sumat a l'acord pactat entre la resta de partits, i un cop aconseguit el seu suport s'espera que la setmana vinent es posi en marxa el procés per a l'elecció dels nous consellers i el nou president de la corporació estatal.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El grup popular ha anunciat la seva adhesió al text en la reunió de la mesa del Congrés celebrada aquest dijous. Amb aquest canvi de posicionament s'acaba el bloqueig parlamentari que impedia que s'apliqués la llei de reforma de RTVE, aprovada al setembre. El text legal estableix que els nous membres s'han d'escollir per concurs públic, però no fixa com s'ha de dur a terme aquest procediment.

PSOE, Podem i Ciutadans havien pactat al març un mecanisme per fer-ho efectiu, però perquè el procediment es posés en marxa calia que ho acordessin tant la mesa del Congrés com la del Senat. Els populars van aprofitar la seva majoria absoluta en aquest segon òrgan per endarrerir l'aplicació de la nova normativa, i van demanar un informe als lletrats de la cambra baixa, que van demanar d'introduir-hi alguns canvis. Un cop fetes aquestes modificacions, el PP ha acceptat la proposta.

"Quan s'ha posat sobre la taula un paper legal, nosaltres hem dit que sí. El temps ens ha donat la raó: mai no hem volgut bloquejar la renovació de RTVE. La nostra voluntat era que es fessin bé les normes", ha subratllat el diputat del PP Ramón Moreno en referència al fet que els lletrats del Congrés van observar deficiències en el text pactat inicialment per la resta de formacions.

El nou document, però, encara no ha quedat aprovat, perquè PSOE, Podem i Ciutadans han demanat temps per estudiar-lo abans de donar-hi el vistiplau. Tot fa pensar, però, que la setmana vinent rebrà la llum verda definitiva. Gloria Elizo, una de les representants de Podem a la mesa del Congrés, ha assegurat que analitzaran l'última proposta "immediatament" i s'ha mostrat confiada que la setmana vinent la mesa validi el text. "Som absolutament optimistes", ha afegit des de Ciutadans Nacho Prendes, vicepresident primer de la cambra.

La intenció de és que, un cop aprovat definitivament el mecanisme d'elecció dels futurs membres del consell d'administració, el concurs públic s'obri abans de l'estiu. El 22 de juny s'acaba el mandat de l'actual president, José Antonio Sánchez. A partir d'aquell moment el consell actual es mantindrà en funcions, però ni Sánchez ni cap altre membre de l'organisme no tindrà capacitat executiva.

stats