CANVIS A LA GRAELLA
Mèdia 15/11/2012

Punt i a part per a 'Amar en tiempos revueltos'

La telenovel·la que des de fa més de set anys enganxa cada tarda més de dos milions d'espectadors s'acomiada avui de La 1. El serial tornarà a aparèixer, però, en una nova finestra: Antena 3.

Albert Castellví Roca
3 min

BARCELONA.La 1 emet aquest dijous els dos últims capítols d'Amar en tiempos revueltos , un a l'hora habitual (16.25 h) i l'altre, que tancarà definitivament el periple d'aquesta ficció a la televisió pública, a les 22.30 h. Aquest comiat per la porta gran, en horari de màxima audiència, contrasta amb les penúries que la sèrie ha viscut durant aquesta setena temporada, que s'hauria hagut d'acabar a principis de setembre després d'haver-se mantingut en antena, com els anys anteriors, durant tot l'estiu. Aquesta vegada, però, l'emissió va quedar interrompuda a finals de juny, quan la franja va quedar ocupada per les transmissions del Tour de França, i després pels Jocs Olímpics i la Volta Espanya. La sèrie no va tornar fins al 10 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El director de Diagonal TV, la productora catalana responsable de la ficció, Joan Bas, considera que aquest final accidentat "no és bo per a la sèrie", però està convençut que "no s'ha fet amb cap ànim de fer-li mal", sinó que ho atribueix, exclusivament, al "problema econòmic" que ha hagut d'afrontar Televisió Espanyola durant els últims mesos. El parèntesi en l'emissió, però, va anar lligat a una llarga incertesa sobre el futur de la sèrie. "Durant vuit mesos vam estar esperant que hi hagués una nova direcció a TVE" que decidís renovar o no Amar en tiempos revueltos per a una temporada més, explica Bas a l'ARA. "Un dia vam acabar de gravar, vam demanar si algú ens podia dir si havíem de seguir o no, però no hi havia ningú", recorda. I per això la productora es va veure obligada a tirar pel dret, tancar l'etapa al canal públic i obrir negociacions amb Antena 3, que s'havia mostrat interessada en el format. "No podíem esperar més: teníem una quantitat de gent treballant en un plató i els havíem de donar una sortida. Abans de fer un ERO, vam optar per fer això", es justifica Bas.

Casualment, "just al cap d'una setmana" d'haver tancat l'acord amb Antena 3, es va aprovar el nomenament de Leopoldo González-Echenique com a nou director de TVE i, "immediatament" la cadena els va oferir la renovació. Però ja era massa tard.

Una sèrie nova

Amar en tiempos revueltos , doncs, tindrà continuïtat a Antena 3 "a començaments d'any", probablement al gener, tot i que la cadena encara no ha comunicat a Diagonal TV la data exacta de l'estrena. Aquesta mateixa setmana ja s'han començat a rodar els primers capítols d'una producció que Bas situa a mig camí entre una continuació de la mateixa sèrie i un spin off . "El que no és, això segur, és la vuitena temporada. Amar s'ha acabat. Comencem una altra sèrie, amb algunes variacions. Serà una continuació, però alhora serà una primera temporada", explica.

La trama farà un salt de tres anys -se situarà a principis dels anys 60-, mentre que el nom de la sèrie canviarà, tot i que Bas assegura que encara no han triat el títol definitiu de la nova producció. També es renovarà de manera notable el repartiment, amb la incorporació, entre d'altres, dels actors Josep Linuesa, Marc Clotet, Carme Conesa i Bárbara Goneaga, i s'estrenaran nous decorats. "Hi ha unes parts del format que són propietat de TVE, però aprofitarem totes les que són de Diagonal TV", explica el productor. "És una història nova, amb uns decorats nous i una capçalera nova, però amb la mateixa base". Malgrat que Antena 3 encara no ho ha confirmat oficialment, tot apunta que la nova sèrie mantindrà la mateixa franja i que substituirà, per tant, Bandolera , una altra ficció de Diagonal TV que ja s'ha acabat de rodar.

Èxit rotund

De moment, els precedents no poden ser millors. Amar en tiempos revueltos , que va començar ambientada als primers anys de la postguerra i ja ha arribat fins a finals dels 50, ha estat líder de la seva franja a Espanya d'ençà que es va estrenar, el 27 de setembre del 2005, i només la segona temporada va tancar per sota del 20% de share mitjà. L'actual supera el 21% de quota de pantalla i els 2,7 milions d'espectadors en el conjunt de l'Estat, 300.000 dels quals a Catalunya. Guanyadora d'un Ondas a la millor sèrie espanyola l'any 2008, s'ha convertit en la que suma més capítols a nivell estatal: 1.716 comptant els dos d'avui i diversos especials, 190 menys que El cor de la ciutat , que encara guanya.

stats