Mèdia 08/06/2018

Ricard Ustrell entrevista tres exlíders mundials derrotats

Alex Salmond, Manuel Valls i Pepe Mujica protagonitzen la primera temporada de ‘Quatre gats’ a TV3

Albert Castellví
3 min
Ricard Ustrell entrevista Manuel Vallsc

BarcelonaAlex Salmond volia que Escòcia fos independent, però va perdre el referèndum. Manuel Valls volia ser president de França, però va ser derrotat a les primàries del Partit Socialista. Pepe Mujica volia fer la revolució, però va haver de renunciar-hi per poder accedir a la presidència de l’Uruguai. Són tres derrotats, o si més no així és com els veu Ricard Ustrell, que els ha entrevistat per al 'Quatre gats', que diumenge a les 22.35 s’estrena a TV3. El periodista ha mantingut una conversa amb cadascun d'ells, a través de la qual ha intentat descobrir com són i “entendre què han fet a la vida”. “La nostra idea era entrevistar tres persones que ja no estiguessin a la primera línia política. No buscàvem el titular, sinó mantenir una conversa agradable”, explica Ustrell a l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 'Quatre gats' és un format a mig camí entre l’entrevista i el reportatge que va néixer a Catalunya Ràdio com un programa per als festius intersetmanals la temporada 2013-2014, i que posteriorment es va convertir en una secció d’'El suplement', el magazín que Ustrell presenta els caps de setmana a l’emissora pública. “El format va néixer amb la idea de treure els convidats de l’estudi, passejar amb ells i tenir una conversa tranquil·la durant una estona. Que això ara arribi a la televisió, mantenint aquella idea inicial, fa molta il·lusió”, diu el presentador.

Igual que en la versió radiofònica, la conversa principal es “condimentarà” amb altres entrevistes que aporten “diferents punts de vista” sobre el personatge i la seva trajectòria i que ajuden a situar-lo en el seu context polític. “Hem intentat que a cada programa hi apareguin diferents maneres de veure el món. Sempre hi surt algú de dretes i algú d’esquerres”, diu Ustrell. Tot i que no és el tema principal de la conversa, en tots els capítols es parlarà sobre la situació política catalana, que d’una manera o altra té relació amb els tres entrevistats: Salmond va organitzar un referèndum d’independència, Valls ha donat suport explícit als partits unionistes i Mujica va ser un pres polític durant 13 anys.

Londres, París, Montevideo

La primera entrevista que s’emetrà, diumenge a la nit, és la de l’ex primer ministre escocès Alex Salmond, que es va rodar en un hotel de Londres. El programa comença amb una trobada entre una documentalista de la BBC defensora de la independència d’Escòcia i un capellà unionista. També participen en aquest capítol el periodista John Carlin, l’activista Owen Jones i l’escriptora Elena Moya, amb els quals el presentador recorrerà diversos punts de la capital britànica.

La setmana que ve arribarà el torn de Manuel Valls, de qui Ustrell destaca les facilitats que va posar per participar en el programa. “És el que ens va tractar millor. Va tenir tot un matí per a nosaltres, va fer obrir el Museu d’Orsay expressament a les vuit del matí, ens va portar a l’Assemblea Nacional”, recorda. El capítol dedicat a l’ex primer ministre francès arrencarà amb una conversa amb la il·lustradora Roser Capdevila, l’autora de 'Les Tres Bessones', que és cosina del polític. Entre les persones que ajudaran a completar el retrat de Valls hi haurà el periodista Enric González i dos estudiants universitaris.

La primera temporada del 'Quatre gats' es tancarà el dia de Sant Joan amb la conversa entre Ustrell i l’expresident de l’Uruguai José Mujica, que va tenir lloc a casa de l’expresident uruguaià. El programa comptarà amb la participació del periodista Alfonso Lessa, d’una exmembre del moviment tupamaro i d’una mestra conservadora.

Una de les particularitats del programa és que cada emissió televisiva s’acompanyarà d’una versió radiofònica de la mateixa entrevista, que es podrà sentir el mateix dia, a les onze del matí, dins d’'El suplement'. Però els continguts no seran els mateixos. “De tot el material que teníem hem fet dues seleccions, que coincideixen en un 30% o 40%. Però no hem deixat fora res important”, explica Ustrell, que parla de l’espai radiofònic com un “avançament” del que es veurà després a TV3. El que sí que canvia són els “elements d’interpretació” que completen l’entrevista central, ja que la resta de convidats només apareixen a un dels dos formats.

Amb aquests tres capítols de 50 minuts, Ustrell tornarà a TV3 mig any després d'haver deixat el 'Preguntes freqüents'. De moment no hi ha previstes noves entregues del 'Quatre gats', però el periodista estaria “encantat” de rodar-ne més. “Hem fet tres homes, ara m’agradaria fer tres dones”, diu.

Valls guarda silenci fins a l’emissió del programa

L’entrevista a Manuel Valls per al 'Quatre gats' es va rodar a finals d’abril, només una setmana després que anunciés que havia rebut una oferta de Ciutadans per ser el seu candidat a l’alcaldia de Barcelona. Aquesta qüestió va aparèixer durant la conversa amb Ustrell, però, segons el presentador, el polític es va comprometre a no tornar a parlar-ne públicament fins que no s’hagués emès l’entrevista, per garantir que el que hi va explicar no haurà quedat superat per noves informacions en el moment de l’emissió, que arribarà gairebé dos mesos després. El 29 d’abril, Ustrell ja va avançar a 'El suplement' un fragment de l’entrevista en què Valls parlava sobre la seva possible candidatura a Barcelona.

stats