Mèdia 13/03/2022

Mar Amate i Javi Nieves: "Quan s'encén el llum vermell connectem d'una manera molt màgica"

Laura Minguella
3 min
Mar Amate i Javi Nieves, presentadors del matinal.

Mar Amate i Javi Nieves són els presentadors del programa despertador de la Cadena 100 ¡Buenos días, Javi y Mar!, que amb 1.200.000 oients diaris és el segon matinal més sentit de l’Estat. Fa 15 anys que, de dilluns a dissabte, es lleven ben d'hora ben d'hora per oferir als seus oients quatre hores d'entreteniment, actualitat i música. Tot i que afirmen que aquest horari –al qual mai t'acabes d'acostumar– pot arribar a ser una mica esclau, tots dos se senten agraïts i afortunats de tenir la feina que sempre han somiat i de gaudir tant del que fan. El 5 de març encetaven a la Sala Barts de Barcelona una gira que fa temps que té les entrades exhaurides i amb la qual recorreran els escenaris de diverses ciutats de l'Estat.

En tot aquest temps, l’equip del programa ha crescut considerablement, tot i que el canvi més notable és el de l'estudi, que s'ha hagut d'adaptar a les noves necessitats comunicatives, marcades per la importància creixent de les xarxes socials. "Vam començar en un estudi de ràdio tradicional, amb una taula rodona i micròfons, i ara tenim un estudi que sembla un plató de televisió, amb decorats i pantalles per tot arreu. Ho hem adaptat tot per tenir la màxima presència a les xarxes socials", explica Javi Nieves. No obstant això, l'essència del programa continua intacta, perquè, per a ells, les xarxes socials són una part important del programa però no la part central: "Hem après a créixer amb l'oient i aprofitar les xarxes socials del moment, cosa que ens ha permès mantenir una relació més propera amb ell. Tot i això, les xarxes socials només són un reflex de tot el contingut del programa", explica Mar Amate.

Un dels trets característics d'aquesta parella radiofònica és la complicitat que mantenen, tant dins com fora d'antena. En 15 anys de programa, han aconseguit una "camaraderia" creada des del respecte que fa que, estant en equip, sentin que poden aconseguir més que de forma individual. "Mantenim una relació gens forçada. Quan s'encén el llum vermell connectem d'una manera molt màgica i crec que això ens dona una química molt especial que aconseguim transmetre a l'oient", diu Amate. No és estrany, doncs, que tots dos coincideixin a dir que el millor d'aquests anys ha estat la quotidianitat. "Per a mi, el millor moment és el dia a dia. Al cap i a la fi, és la part més maca de tot plegat. I crec que coincidiré amb la Mar", explicava Javi Nieves. I una estona després, Mar Amate confirmava les sospites del seu company afegint que, sense cap mena de dubte, el millor d'aquests anys de programa era el present, el dia a dia. "Trobo que és fantàstic que el Javi hagi dit el mateix que jo. M'emociona saber que, tot i ser diferents en molts aspectes, hi ha punts vitals en què connectem sense saber-ho", confessa.

El programa porta part de la seva essència i tots dos opinen que no podria existir si un dels dos ho deixés, ja que ni tan sols l'audiència ho entendria "¡Buenos días, Javi y Mar!  és ¡Buenos días, Javi y Mar!, i sense un de nosaltres el programa no tindria sentit. El dia que ho deixem el programa desapareixerà".

Les dades situen ¡Buenos días, Javi y Mar! com el segon programa estatal de ràdio musical amb més audiència –amb 1.200.000 oients diaris a l'Estat, 122.000 dels quals a Catalunya– de la franja matinal, només superat per Anda ya de LOS40, que n'acumula 1.552.000. Ni ser els primers és la seva prioritat ni el fet de no ser-ho el seu neguit. De fet, baixar a la tercera posició tampoc els suposaria cap problema. "La nostra intenció ara mateix és, indiscutiblement, lluitar contra nosaltres mateixos i ser capaços de seguir passant-ho bé fent el programa. I per això lluitem, no per arribar a la primera posició", explica Javi Nieves. Tanmateix, destaquen que, mentre la competència ha anat canviant de formats i presentadors, ells porten 15 anys sent els mateixos, cosa de la qual s'enorgulleixen. Mar Amate afegeix que, per a ella, ja són els números 1. "Tenim un equip fantàstic que hi deixa la pell cada dia. Per a mi això és ser els millors", conclou.

Celebrar d'aquí cinc anys els 20 anys de ¡Buenos días, Javi y Mar! és una fita que depèn de la bona feina de l'equip del programa i de reptes com el d'aquest any: preparar l'espectacle per a la gira que tot just ha començat. Javi Nieves es mostra positiu de cara al futur i està convençut que podran celebrar els 20 anys de programa. "Si seguim com fins ara, podem aguantar els anys que vulguin els oients, que al final són els que decideixen. Però nosaltres seguirem amb ganes i entusiasme, n'estic segur". D'altra banda, Mar Amate prefereix viure el present i no pensar en el futur, que per a ella és un interrogant, però afegeix: "Passi el que passi serà benvingut i ho celebrarem i tot el que fem ho continuarem fent amb les mateixes ganes que els últims 15 anys".

stats