Crítica de sèrie

També us ha esclatat el cervell veient 'Los ensayos' de Nathan Fielder?

Una sèrie que és com si Charlie Kaufman dirigís 'El xou de Truman' amb Larry David com a protagonista

3 min
Nathan Fielder a 'Los ensayos'
  • Nathan Fielder per a HBO
  • En emissió a HBOMax

Qui és Nathan Fielder? Fins ara, el culte al nostre país a aquest còmic canadenc ha estat escàs perquè la sèrie que el va fer famós, Nathan for you, un format de Comedy Central, aquí es va veure poc (en castellà es va titular Nathan al rescate). Però val molt la pena recuperar-la. El còmic s'hi presenta com un expert en màrqueting al servei de botiguers o petits empresaris que tenen dificultats amb el seu negoci. Ell ofereix solucions a priori absurdes i ajuda a aplicar-les... amb resultats sempre sorprenents. Algunes de les seves propostes es van fer virals més enllà del programa. Com el Dumb Starbucks, la paròdia de l'omnipresent cadena de cafeteries que l'humorista va obrir a Los Angeles per salvar de la ruïna un establiment similar.

La gràcia amb Fielder no es limita a les seves ocurrències enginyoses. En aquest episodi, per exemple, va indagar en el marc legal que li permetia inaugurar una botiga d'imitació de Starbucks sempre que es considerés una paròdia. Com un MacGyver de la producció, té cura de tots els detalls en la materialització del seu pla i troba recursos per a tots els reptes. El Dumb Starbucks va esdevenir tal fenomen mediàtic que se li va acabar escapant de les mans. Contemplar aquestes incursions de la realitat en unes estratègies planificades acaba sent el principal atractiu dels formats de Fielder. I cobra especial importància a la seva nova minisèrie, Los ensayos, que aquest divendres arriba a la seva conclusió a HBOMax.

A priori, Los ensayos sembla una versió sofisticada i menys poca-solta de Nathan for you. Fielder s'ofereix ara a qualsevol individu que tingui una situació pendent de resoldre i l'ajuda a preparar-se, a assajar, perquè tot surti bé. En el primer episodi, per exemple, dona un cop de mà a en Kor, un aficionat als concursos tipus trivial, a confessar a la seva millor amiga que va mentir sobre la seva formació acadèmica. Per preparar-ho tot plegat, Fielder construeix una rèplica exacta del bar on queden sempre els protagonistes, contracta una colla d'actors per encarnar tots els personatges implicats i anticipa a través d'un arbre de diàlegs les moltes possibles variants de reaccions que es poden presentar perquè la conversa d'en Kor arribi a bon port. Nathan Fielder esdevé el déu creador d'un simulacre de realitat que ha d'acabar fonent-se amb la realitat mateixa. Com ja passava amb Nathan for you, el còmic xala amb les petites i constants manipulacions que du a terme perquè la realitat s'adapti als seus designis. Però alhora el seu xou celebra la impossibilitat de predir totes les reaccions d'un ésser humà. A partir del segon episodi i l'aparició de l'Angela, una dona que vol assajar l'experiència de ser mare, la sèrie es torna més desafiant, atractiva i complexa en les diferents capes de simulació i assaig de la simulació i de variant d'assaig de la simulació que comença a encabir...

Una figura difícil d'encasellar

Los ensayos confirma Nathan Fielder com un creador televisiu a qui no perdre la pista. També com una figura difícil d'encasellar. Fielder és un sàdic i alhora un humanista; un geni amb el cervell sempre curull d'idees i un inadaptat; una persona crítica amb les inèrcies gregàries i un manipulador pervers; un conreador de l'humor d'incomoditat social i un dels creadors que millor treballa la ficció que es nodreix de la realitat, i viceversa. Un còmic de primera divisió i un generador de narrativa metaficcional que entusiasmaria Borges. Poques sèries com Los ensayos han tret tant de profit de les possibilitats de la televisió com un art major.

stats