Sagues

Guia definitiva de l'univers 'Star Wars': totes les sèries per fer un viatge galàctic

Aprofitant l'estrena de 'Star Wars: La acólita', l'última incursió en l'univers creat per George Lucas, repassem totes les ficcions televisives de la saga

Andreu Busquets Juliachs
6 min
Mark Hamil, Carrie Fisher  i Harrison Ford a La guerra  de les galàxies, l'episodi 4 de la saga Star Wars.

BarcelonaÉs una de les sagues audiovisuals més aclamades de la història, tot i que en un principi va començar com una única pel·lícula. L'èxit a taquilla va generar un fenomen fan arreu del món que ha fet que des dels anys 70 l'univers galàctic creat per George Lucas no hagi tingut ni un descans. Des de Star Wars episodi IV: Una nova esperança (1977), s’han estrenat 10 pel·lícules i 16 sèries, l’última d’aquestes The acolyte, que arriba a Disney+ el pròxim 4 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per a l'espectador que no és un fanàtic de la saga, és difícil seguir el ritme de totes les estrenes i és per això que aquí trobareu una petita descripció de totes les sèries de la franquícia, encara que alguna d'aquestes no formi part del cànon (pel·lícules o sèries de televisió que es consideren "oficials" o desenvolupades dins del context "real" de la història) de Star Wars. Perquè sigui més senzill familiaritzar-se amb la saga l'ordre de la llista és cronològic i no per any d'estrena.

1.
'The Acolyte'

4 de juny 2024 / Disney+

The Acolyte

Aquesta és l'última sèrie de la franquícia. Encara que sigui la més nova, temporalment és la més antiga si s'ordenen tots els productes de la saga. Ens situem 200 anys abans del naixement d’Anakin, en els últims dies de l'era de l'Alta República. Després d'una onada de crims, es posa en marxa una recerca que, inevitablement, enfrontarà un prestigiós mestre jedi amb una important guerrera del seu passat. A mesura que apareixen noves pistes sobre els possibles responsables dels assassinats, s'endinsen en un perillós camí on les forces sinistres deixen en evidència que res és el que sembla.

2.
'Young Jedi Adventures'

2023 / Disney+

Young Jedi Adventures

Si busques una sèrie per iniciar els teus fills dins el món Star Wars, aquesta és la indicada. Young Jedi Adventures és una sèrie creada per a nens ambientada durant l'era de l'Alta República. La ficció animada segueix els joves jedi mentre estudien les maneres de la Força, exploren la galàxia, ajuden els ciutadans i criatures necessitades i aprenen habilitats valuoses necessàries per convertir-se en guerrers.

3.
'The Tales of the Jedi'

2022 / Disney+

star wars tales of jedi

Star Wars: Tales of the Jedi és una sèrie de sis curtmetratges estrenats el 26 d'octubre de 2022. La sèrie presenta diverses històries al voltant dels jedi protagonistes en les preqüeles cinematogràfiques (Episodis I, II i III): Ahsoka Tano i el Comte Dooku. Tots dos seran posats a prova i hauran de prendre decisions que marcaran el seu destí.

4.
'Star Wars: The Clone Wars'

2008 / Disney+

The Clone Wars

Trenta anys després de les dues sèries d’animació va aparèixer The Clone Wars, la proposta de dibuixos més llarga i exitosa de totes les estrenades fins avui. The Clone Wars es desenvolupa durant el lapse de tres anys entre les pel·lícules L'atac dels clons (Episodi II) i La venjança dels Sith (Episodi III). Entre els personatges hi ha vells coneguts de les pel·lícules, com Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Padmé Amidala, Ioda i Mace Windu, així com nous personatges creats específicament per a la sèrie, com la padawan d’Anakin, Ahsoka Tano, i el clon Capità Rex de la Legió 501.

5.
'Tales of the Empire'

2024 / Disney+

tales of the empire

Star Wars: Tales of the Empire és una sèrie d'antologia animada, la segona part de Tales, de la qual només hi havia una temporada, Star Wars: Tales of the Jedi. Se centra en els personatges Barriss Offee i Morgan Elsbeth durant èpoques diferents. Després de perdre-ho tot, el jove Morgan Elsbeth navega pel món imperial en expansió cap a un camí de venjança, mentre que l'exjedi Barriss Offee fa el que pot per sobreviure en una galàxia que canvia ràpidament. Les decisions que prenguin definiran els seus destins.

6.
'Star Wars: The Bad Batch'

2021 / Disney+

Star Wars: The Bad Batch

Introduïts per primera vegada a The Clone Wars, els membres de l'esquadró d'elit Força Clon 99 busquen el seu camí en una galàxia que canvia ràpidament després de les guerres clon. Aquests soldats defectuosos posseeixen una habilitat excepcional que els converteix en soldats extraordinàriament efectius i una tripulació formidable.

7.
'Star Wars: Droids'

1985 / Disney+

Star Wars Droids Header

La primera sèrie de l’univers de Star Wars, Droids, explica les gestes de R2-D2 i C-3PO, el famós duo d’androides que han aparegut en tots els llargmetratges de Star Wars. Al llarg de la sèrie, els robots s'enfronten a amenaces com ara gàngsters, pirates, Boba Fett, IG-88 i agents de l'Imperi Galàctic. Durant les seves aventures, el duo es troba sovint en companyia de nous amos i en situacions perilloses. La sèrie està ambientada en el 15 ABY (abans de la batalla de Yavin), que dins l'ordre cronològic de les pel·lícules se situaria entre l’episodi III (La venjança dels Sith) i l’episodi IV (Una nova esperança).

8.
'Obi-Wan Kenobi'

2022 / Disney+

Ewan McGregor recupera el personatge d'Obi-Wan Kenobi'

Ambientada deu anys després que l'orde Jedi fos purgat pels esdeveniments que tenen lloc a Star Wars: La venjança dels Sith (2005), la sèrie segueix el mestre jedi supervivent Obi-Wan Kenobi, que emergeix del seu amagatall per rescatar la princesa Leia, segrestada pels Inquisidors de l'Imperi Galàctic. Això porta Kenobi a entrar en conflicte amb el seu antic aprenent, Darth Vader.

9.
'Star Wars: Rebels'

2014 / Disney+

Star Wars: Rebels

Star Wars: Rebels, ambientada cinc anys abans dels esdeveniments de Star Wars: Una nova esperança (Episodi IV), explica la història dels inicis de la Rebel·lió mentre l'Imperi propaga la tirania a través de la galàxia. En aquesta sèrie seguirem les passes de la tripulació de la nau espacial Ghost i les seves aventures mentre lluita contra l’Imperi Galàctic i assenta les bases de l’aliança rebel.

10.
'Andor'

2022 / Disney+

Cassian Andor

Considerada la millor sèrie de Star Wars, Andor és un thriller d'espies centrat en Cassian Andor i els anys previs a la rebel·lió. La sèrie, que s'ambienta en un temps anterior a la pel·lícula Rogue One: Una història de Star Wars (2016), mostra la transformació d'Andor, un lladre que es va convertir en revolucionari i va acabar sent una figura clau de la lluita contra l'Imperi Galàctic.

11.
'Star Wars: Ewoks'

1986 / Disney+

Ewoks

La segona sèrie animada de la saga va venir de la mà dels ewoks, els adorables i pacífics éssers primitius de baixa estatura que van aparèixer per primera vegada a Star Wars: Episodi VI El retorn del Jedi. La sèrie se situa l'any 3 després de la batalla de Yavin, a la lluna selvàtica d'Endor, principalment en el poblat ewok. Temporalment, l'acció té lloc poc abans de la batalla d'Endor i, per tant, abans d'El retorn del Jedi. Wicket W. Warrick és un jove ewok que somia amb convertir-se en guerrer i que amb l'ajuda dels seus amics defensa el seu poble de les amenaces externes, com ara els duloks, enemics dels ewoks, i la bruixa Morag.

12.
'Star Wars: Visions'

2021 / Disney+

Star Wars: Visions

Aquest és un dels productes més disruptius que ha creat Disney basant-se en les històries galàctiques. Star Wars: Visions és una col·lecció de curtmetratges d'anime creats pels millors estudis del món. Les trames dels episodis són totalment independents entre elles, i exploren des d'un foraster errant que defensa una vila d'un grup de vàndals fins a una banda que ha de salvar un dels seus membres de Jabba el Hutt i Boba Fett.

13.
'Star Wars: Resistance'

2023 / Disney+

Star Wars Resistance

Ambientada abans dels esdeveniments de Star Wars: el despertar de la força (Episodi VII), Star Wars: Resistence segueix Kazuda Xiono (Kaz), un jove pilot reclutat per la Resistència per a una missió secreta d'espionatge que té com a objectiu desarticular els plans de la Primera Ordre, la facció política i militar dirigida primerament pel líder suprem Snoke i, posteriorment, per Kylo Ren, fill de la princesa Leia i Han Solo.

14.
'The Mandalorian'

2019 / Disney+

'The mandalorian'

La primera sèrie amb personatges reals de l'univers de Star Wars va tenir tan bona rebuda per part de crítica i públic que va donar lloc a dos spin-offs, El llibre de Boba Fett (2021) i Skeleton Crew, que s'estrenarà el desembre d’aquest any. The Mandalorian està protagonitzada per un guerrer solitari, interpretat per un sempre emmascarat Pedro Pascal, que és contractat per les forces imperials per recuperar el jedi Grogu, més conegut com a Baby Yoda. El vincle afectiu que estableix amb la petita criatura verda canviarà el rumb de la missió i passarà de carceller a protector.

15.
'The Book of Boba Fett'

2021 / Disney+

Una de les escenes de la nova sèrie 'El libro de Boba Fett'

Després d'aparèixer a The Mandalorian, el productor Jon Favreau i el director Robert Rodriguez van veure el potencial que tenia el personatge de Boba Fett i a l'escena postcrèdits del final de la segona temporada de The Mandalorian va anunciar un spin-off centrat en ell. The Book of Boba Fett segueix les aventures del caçarecompenses i la mercenària Fennec Shand, que tornen a les sorres de Tatooine per reclamar el territori que una vegada va governar Jabba el Hutt i el seu sindicat criminal.

16.
Ahsoka

2023 / Disney+

Rosario Dawson en el paper de la jedi Ahsoka

Després d’aparèixer en dues sèries d’animació, Star Wars: Rebels i Star Wars: The Clone Wars, Ahsoka va passar, ara ja sí, a ser un personatge de carn i ossos. El seu debut va ser l'any 2020, quan va aparèixer a la segona temporada de The Mandalorian, i el 2022 va fer un cameo a The Book of Boba Fett. L'any passat, per fi, un dels personatges femenins més importants de tota la saga va aconseguir sèrie pròpia. Ahsoka se situa després de la caiguda de l'Imperi Galàctic, quan la galàxia es torna a veure amenaçada per un terrible perill que està emergint i que l'antiga jedi haurà d'investigar.

L'univers Star Wars, igual que el nostre, està en constant expansió. El projecte que ja falta menys perquè vegi la llum és Skeleton Crew, una sèrie creada per Jon Watts i liderada per Jude Law, que té prevista la seva estrena a finals d'aquest any. La sèrie segueix un grup de nens que es troben perduts per la galàxia, per la qual cosa ara han de trobar el camí de retorn a casa seva. Més projectes en desenvolupament són la segona temporada d'Andor (probablement l'any 2025), una nova temporada d'Ahsoka (en desenvolupament) o una pel·lícula dirigida per Jon Favreau sobre el Mandalorià i Grogu. Aquesta serà la primera gran estrena als cinemes de Star Wars des de L'ascens de Skywalker l'any 2019.

stats