Mèdia Sèries 28/01/2022

Netflix haurà anar a judici per la demanda per difamació contra 'Gambit de dama'

La jugadora d'escacs georgiana Nona Gaprindaixvili assegura que la sèrie dona informació falsa sobre ella

1 min
‘Gambito de dama’

Una jutge de Los Angeles ha decidit que la demanda que la jugadora d'escacs georgiana Nona Gaprindaixvili va posar contra Netflix i Gambit de dama per difamació tiri endavant. La cinc vegades campiona mundial d'escacs, de 80 anys, es va querellar contra la plataforma el setembre del 2021 perquè a la minisèrie protagonitzada per Anya Taylor-Joy s'assegura que mai va jugar contra homes i perquè se l'anomena "escaquista russa". Gaprindaixvili diu que, en realitat, l'any 1968, època en què transcorre Gambit de dama, va competir contra gairebé 60 homes, inclosos 10 grans mestres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Durant mesos, els advocats de Netflix han intentat que la demanda fos arxivada perquè asseguren que la sèrie és una obra de ficció i que, com a tal, està emparada per la Primera Esmena de la Constitució dels Estats Units, que protegeix la llibertat d'expressió. La jutge federal Virginia Phillips ha negat la petició de la plataforma i ha recordat que "el fet que es tracti d'una obra de ficció no eximeix Netflix de la responsabilitat per difamació si tots els elements de difamació hi són presents d'alguna manera".

Quan Gaprindaixvili va presentar la demanda contra la plataforma, la seva advocada va especificar que havien estat negociant durant molt temps amb Netflix perquè es modifiqués el capítol en què se la menciona. Davant la negativa, la jugadora d'escacs va optar per la via judicial.

Gambit de dama, escrita per Scott Frank, se centra en la història de Beth Harmon, una jove òrfena amb un gran talent per als escacs que s'obre camí en un món dominat per homes. Tot i que la minisèrie té format de biopic, la figura de Beth Harmon és inventada. La ficció ha estat un dels grans èxits de Netflix dels darrers anys.

stats