Censura en sèrie

‘Oeuf’, el capítol censurat de la sèrie ‘Hannibal’

El quart capítol de la primera temporada no es va emetre als Estats Units per l’ambient social del moment

Rory Elliott Armstrong
3 min
Mads Mikkelsen insinua que ‘Hannibal’ tornarà d’aquí uns anys

BarcelonaConsiderada una de les sèries més terrorífiques i gore de la història de la televisió, les escenes d'Hannibal intercalen imatges de sacrificis humans, sense estalviar ni una gota de sang, amb imatges de l'assassí caníbal devorant les seves víctimes de la manera més sofisticada possible.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Hannibal és psicòtic, però també sensible. Després d'emetre tres capítols, el creador del programa, Bryan Fuller, va decidir passar directament al cinquè i saltar-se el quart, titulat Ouef. La raó, segons Fuller, no va ser la violència o les imatges gràfiques, sinó que “volia ser respectuós amb el clima social del moment”. Deu dies abans de l'esperada data d’estrena havien tingut lloc els atemptats de la Marató de Boston, que van deixar cinc morts i centenars de ferits (17 d’ells van perdre extremitats). A més, el novembre anterior també havia ocorregut el tiroteig a l'escola primària de Sandy Hook que va posar fi a la vida de 20 nens i 6 adults. Hi ha debat sobre si l’episodi es va retirar a causa dels dos esdeveniments o només pel segon, cosa més probable, tenint en compte que el capítol censurat mostra nens assassinant nens.

El creador, en una entrevista a Variety, va explicar: “Quan escrius una història, penses en els aspectes sensacionals, en si és interessant metafòricament o si crearà debat social”. Ara bé, segons Fuller, el contingut de l’episodi hauria impedit poder gaudir-ne plenament.

El capítol s’havia d’estrenar el dia 25 d’abril, però el guionista va demanar que es retirés de la graella de la cadena nord-americana NBC cinc dies abans de l'emissió prevista. A la resta de països es va emetre, en canvi. Per als fans dels EUA que no es volien perdre ni un detall de la trama, les parts del capítol que no mostraven nens amb pistoles es van penjar a la web i, quatre dies més tard, el capítol es va emetre completament.

Ouef tracta sobre la investigació de famílies senceres assassinades per un dels seus propis fills. Tots els casos coincideixen en el fet que el fill ha desaparegut durant el darrer any i que hi ha una mare adoptiva involucrada. Aquesta intenta convèncer els nens que la família que estan formant entre ells és la verdadera i que han de desfer-se de l’antiga. 

Temporada 1, capítol 4: 'Ouef'

El tema del capítol és clar: la disfuncionalitat familiar. I potser per això no era el moment adequat per televisar l’episodi, tenint en compte totes les famílies que darrerament havien estat trencades d’una manera molt dolorosa. A part de la història principal, el tema es va suggerint de diferents maneres al llarg d'Ouef. Will i Hannibal es confessen mútuament que senten una responsabilitat parental cap a Abigail. A més, durant la xerrada, parlen del seu passat: l'assassí en sèrie li revela que els seus pares van morir quan ell era encara molt jove. També obtenim una mirada a l’interior de la casa de Will, que viu amb els seus cinc gossos. Cap al final del capítol, quan Hannibal li recomana a Abigail que provi psilocibina per curar els traumes, al·lucina veient les cares dels seus pares en el cos del psiquiatre i en el d'Alana, la seva psicòloga. Durant la investigació, per primer cop, hi ha una sensació que tot l’equip del laboratori són una família i fins i tot l’agent de l'FBI, Jack, es planteja tenir fills. 

“Si no ho voleu veure, feu clic”

Arran de la decisió de Fuller d'autocensurar el seu propi programa, ni que fos temporalment, la qüestió de si els mitjans haurien de dictar quins continguts volem o podem veure a la televisió va entrar en debat. Sembla inevitable, però en casos com aquests queda a la vista el control que tenen sobre el que l'espectador veu a la pantalla o la possible falta de llibertat d’expressió en la indústria de l’entreteniment. 

En el seu moment, hi va haver crítics que van assegurar que hi havia una altra raó per a la maniobra del creador de la sèrie. Segons aquesta versió, la decisió de no emetre el capítol era per la pèrdua d’audiència que estava marcant la sèrie i això li permetia concitar un interès afegit per a quan s'estrenés, uns dies més tard. Però, en general, el gest de Fuller va ser aplaudit i considerat una deferència envers els espectadors encara commocionats. Sigui com sigui, Hannibal va ser renovada per a una segona temporada, també per a una tercera, i va aconseguir generar un petit culte propi.

stats