18/01/2024

Silenci amb el Watergate de Rajoy

2 min
Notícia a laSexta sobre la implicació de Mariano Rajoy a l'Operació Catalunya.

Les informacions d’aquesta setmana que impliquen Mariano Rajoy en l’operació Catalunya han tingut una repercussió escassa en els informatius de les televisions espanyoles. Noves fonts de l’antic ministeri de l’Interior del govern de Rajoy asseguren que un obsessiu Jorge Fernández Díaz ordenava les investigacions i n’hi enviava informes al president del govern. Eren investigacions il·legals i basades en dades falses contra independentistes catalans. Els falsos informes els filtrava després als mitjans de comunicació. Dilluns, el dia que va saltar la notícia, el Telenotícies de TV3 dedicava una notícia de dos minuts a explicar els detalls d’aquest cas. Incloïen la reacció de Pedro Sánchez, arran d’una pregunta sobre aquest assumpte que li havien fet a Ràdio Nacional d’Espanya aquell mateix matí. Sánchez subratllava la gravetat dels fets i la necessitat d’investigar-ho. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però als informatius de les cadenes espanyoles la notícia no va tenir tanta acollida. Només La 1 i La Sexta se’n feien ressò. La televisió pública ho convertia en un breu afegit a la informació política del dia amb la resposta de Pedro Sánchez, i La Sexta era molt més clara i en feia una peça individual. En la notícia, també de dos minuts de durada, mostraven alguns dels documents falsos que havia filtrat el ministeri de l’Interior, que implicaven Artur Mas, Xavier Trias i la família Pujol. Aquesta vegada aclarien que no tenien ni firma ni capçalera com a prova de la seva falsedat. I incloïen la reacció més contundent de Sánchez i les dels polítics catalans. 

A Antena 3 noticias i a Informativos Telecinco, ni mu sobre aquestes informacions. Ni en les edicions del migdia ni en les del vespre. Ni dilluns, ni dimarts, ni dimecres, malgrat les novetats sobre l’operació Catalunya, que s’han anat ampliant al llarg de la setmana. Les tensions entre el PSOE i Junts, les competències sobre immigració, les esmenes a la llei d’amnistia i els escarafalls del PP respecte de tot plegat servien de cortina de fum en la informació política. Tant La1 com La Sexta noticias sí que van mantenir la continuïtat de la notícia. Dimecres les dues cadenes es feien ressò de les accions legals que emprendria el major Trapero després que hagués transcendit que, dins de l’operació Catalunya, se’l va intentar implicar en una trama de drogues. El Telediario, a més, recuperava literalment una afirmació provinent del Partit Socialista, destacant que s’havien referit a aquesta trama com "el Watergate de Rajoy". Un titular prou contundent perquè tingui repercussió. 

El mutisme posa en evidència Carlos Franganillo, que aquesta setmana ha aterrat a Telecinco provinent de la televisió pública. És notori que el pas a l’empresa privada ja ha implicat restriccions informatives flagrants. 

El silenci d’Antena3 noticias i d'Informativos Telecinco demostra la voluntat de no destruir el relat que els convé sobre l’independentisme, sobretot perquè en el seu moment van erigir-se en còmplices imprescindibles de la fàbrica de mentides de Jorge Fernández Díaz. 

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats