Mèdia 05/08/2015

El Sindicat de Periodistes critica que el 'TN' emetés en directe la signatura del decret del 27-S

Creu que TV3 va cometre "un greu error d'apreciació" en aquesta informació i en presentar Junqueras com a "cap de l'oposició"

Ara
2 min
POSADA EN ESCENA TELEVISIVA TV3 va retransmetre en directe la signatura del decret del 27-S.

BarelonaLa secció sindical del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) a TV3 considera que la direcció de la cadena "va cometre un greu error d’apreciació en la informació que es va fer [dilluns] de la signatura del decret de convocatòria d’eleccions [del 27 de setembre], transmesa en directe a l'inici del 'Telenotícies', igual que el discurs "institucional" d'Artur Mas, i també en l’entrevista "institucional" a Oriol Junqueras". En un comunicat, el Sindicat lamenta que l'actuació de TV3 amb aquestes dues informacions no va ser l'adequada en "una televisió pública", i remarca que "el primer deure dels serveis informatius és amb els espectadors, no amb el govern ni amb cap candidatura, per àmplia que sigui", i recorda que els periodistes, per ser-ho "de veritat", han de "marcar distàncies amb el poder".

"Al 'Telenotícies migdia' [de dilluns] es deia que el decret se signaria al vespre, sense més detall, se suposa que perquè no es coneixia. Però la realitat és que la informació es devia conèixer molt bé, potser en altres instàncies, i s’estava preparant la cerimònia del vespre amb una cuidada posada en escena", detalla el comunicat. La signatura del decret es va oferir en directe, just a l'inici del 'Telenotícies vespre', i va anar seguida de la compareixença d'Artur Mas.

Un cop acabat l'informatiu, TV3 va oferir una entrevista institucional a Oriol Junqueras, presentat com a "cap de l'oposició", en contrapartida de la que s'havia fet al president de la Generalitat, Artur Mas, a finals de juny. Però segons el Sindicat, el fet que Junqueras fos considerat cap de l'oposició "en un moment en què ja forma part d'una candidatura conjunta amb l'actual president de la Generalitat", provoca que "TV3 faci el ridícul" i "és motiu de desprestigi per als seus professionals". "Ja no és una qüestió de criteri professional, és només de sentit comú", afegeix la nota.

El Sindicat adverteix que aquestes errades, "com la del '.Cat', criticada fins i tot pel CAC", "no es poden reproduir" durant les properes setmanes i, "molt especialment, durant la campanya electoral". En aquest sentit, l'organisme recorda el seu posicionament contrari als blocs electorals, però admet: "Els informadors de TV3 i de la resta de mitjans públics no tindrem una legitimitat plena en la crítica contra els blocs si no assegurem a la vegada uns criteris professionals" o "si més no, en denunciem les carències".

stats