Testimonis tractats com titelles

2 min
Mairivione Rocha a Telecinco

Dilluns, a Telecinco, al programa Vamos a ver de Joaquín Prat entrevistaven una dona brasilera, influencer, per un motiu sorprenent: està casada amb un ninot de drap i té tres fills petits que també són de drap. El tema s’arrossegava des del cap de setmana, quan en l’espectacle grotesc de Cristina Tàrrega, La vida sin filtros, van convidar aquesta dona amb el seu marit per aprofundir en la seva relació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’esperpent de tot plegat és que Mairivione Rocha, de trenta-nou anys, parla seriosament del seu marit Marcelo, a qui va conèixer durant la pandèmia després que la seva mare li cosís el ninot. Ella considera que el seu home de drap és molt millor que molts marits de carn i ossos que corren pel món, i que és la parella ideal “porque lo que yo digo, él lo acepta”. Va afegir que el marit té una discapacitat que no va concretar. En l’entrevista amb Joaquín Prat apareixia amb el Marcelo al seu costat. El ninot necessita urgentment un rentat de cara perquè té els regalims d’uns quants cafès amb llet sobre el seu rostre. També entraven en el pla les tres criatures, una d’elles amb un pedaç a l’ull com si acabés de tornar d’una revisió a l’oculista. En les imatges d’arxiu ens mostraven escenes d’un dels parts d’aquesta canalla. Joaquín Prat, amb condescendència, es mostrava comprensiu amb la Mairivione perquè “ha creado la familia acorde a sus necesidades”. La dona, agraïda per les paraules, va contestar: “Soy limpiadora, también soy soñadora. Y me muestro como una verdadera artista”. Un cop la van acomiadar, la copresentadora Patricia Pardo es va molestar per aquells continguts, amb un teatret excessiu, com si l’hagués agafat per sorpresa: “¡Ni un minuto de televisión a esta gente!”. Prat ho va relativitzar: “Con tanto cabrón que anda suelto en las redes, esta señora no hace daño a nadie”.

L’entrevista forma part del segell de Telecinco de cultivar l’extravagància per cridar l’atenció de l’audiència, sense cap escrúpol ni tampoc sense cap sentit del deure. Hi ha només una exhibició de freaks, a veure quin provoca més escàndol. 

Si la dona patia un trastorn mental que la feia desenvolupar un relat delirant, Telecinco ha vulnerat, una vegada més, l’ètica més elemental. Si és la Mairivione la que se’n fot dels mitjans per posar en evidència l’estultícia mediàtica, li faltaria una volta més per fer efectiva la broma. Però hi ha una tercera opció, i és que, apel·lant a la voluntat artística de la protagonista, tot sigui una performance portada a les últimes conseqüències per denunciar la pressió que hi ha sobre les dones per tenir una família i viure segons els paràmetres tradicionals, o per fer una crítica a la masculinitat apàtica més caduca. Això no exclou una burla al mitjà i a tots els que s’empassen aquesta deixalla. 

A La vida sin filtros fins i tot van fer ballar la dona amb el ninot, degradant la convidada a categoria de titella, com el seu marit. I és que, mentre Telecinco es mostra astorat per aquell personatge, no deixa d’utilitzar les persones com si fossin de ninots de drap. I quan són de carn i ossos, encara és més greu.

stats