Mèdia 20/10/2021

'The wire', 'Mad men' i 'Breaking bad', les millors sèries del segle XXI segons la BBC

La llista de 100 títols seleccionats per 206 experts inclou 'La casa de papel'

2 min
Dominic West a 'The Wire'

BarcelonaLes sèries de televisió han sigut un entreteniment cabdal durant l'any i mig de pandèmia i, per això, la BBC ha decidit dedicar la seva enquesta anual sobre cultura a triar el millor xou del segle XXI. La tria de les 100 millors sèries de les dues últimes dècades s'ha fet entre 206 experts de televisió –crítics, periodistes, acadèmics i figures de la indústria– que han votat produccions de 43 països, des d'Albània fins a l'Uruguai. El podi de la llista el formen tres clàssics, The wire, Mad men i Breaking bad, però entre les deu primeres també hi ha produccions més recents, com Fleabag, Podría destruirte o Succession, que tot just acaba d'estrenar la seva tercera temporada.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"La llista resultant constitueix un veritable testimoni del poder, la versatilitat i la innovació del mitjà durant les dues últimes dècades, des del petit poble de Las chicas Gilmore, passant per l'humor càustic de Curb your enthusiasm, que es va estrenar sota l'ombra del nou mil·lenni l'octubre del 2000, fins a l'entrada més recent, la transcendent adaptació de l'epopeia èpica The underdroung raildroad, estrenada el maig del 2021", explica la BBC. El rànquing inclou un únic títol espanyol, La casa de papel, l'èxit mundial de Netflix, que apareix en el lloc 43.

La llista té algunes curiositats. The americans, una sèrie a la qual li va costar molt entrar en el circuit dels premis malgrat tenir el favor de la crítica i que ara es pot gaudir a Disney+, es considera la vuitena millor ficció del segle XXI. La novena millor sèrie és The office, però la versió britànica. La nord-americana, que va tenir moltes més temporades que l'anglesa i va ser molt popular, es queda en la posició número 39. Dos dels fenòmens seriòfils recents, Mare of Easttown i Gambito de dama, també s'han de conformar amb la banda baixa del rànquing: la sèrie de Kate Winslet apareix en el número 66 i la d'Anya Taylor-Joy tanca la llista.

El rànquing de la BBC evidencia la històrica desigualtat entre homes i dones en el sector audiovisual: de les 100 sèries, 79 han estat creades per homes, mentre que només 11 per dones (entre les quals Fleabag i Podría destruirte). Les 10 restants les han creat equips mixtos.

stats