La Marató 2022
Mèdia TV 17/12/2022

La Marató es conjura contra la principal causa de mort als països desenvolupats

La cita solidària de TV3 se celebra aquest diumenge i estarà centrada en la salut cardiovascular

3 min
La Marató de TV3

BarcelonaA Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor o d’un ictus. A més, les malalties cardiovasculars representen la primera causa de mortalitat entre les dones (27%) i la segona entre els homes, per darrere del càncer. Amb aquestes xifres és evident que els problemes de salut cardiovascular formen part del dia a dia de la societat catalana i, per aquest motiu, diumenge La Marató de TV3 estarà dedicada a conscienciar sobre la importància de la prevenció i la necessitat de reforçar la investigació. Aquest any els encarregats de liderar la cita solidària, que arrenca a les 8.00 h a Catalunya Ràdio i acaba a TV3 ja entrada la matinada, seran Roger Escapa, Agnès Marquès, Ariadna Oltra, Helena Garcia Melero, Eloi Vila i Quim Masferrer. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La 31a edició de La Marató seguirà el format que el programa va posar en marxa fa un parell d’anys, quan va apostar per expandir-se pel territori i sortir del plató. 

Tres localitzacions al matí

El suplement de Catalunya Ràdio passarà el relleu de La Marató a TV3 a partir de les 9.30 hores. En aquell moment, el programa de televisió farà connexions per tot el territori fent un símil amb el sistema circulatori, que s'estén per tot el cos. Agnès Marquès serà a Bellver de Cerdanya, Ariadna Oltra a Món Sant Benet (Sant Fruitós de Bages) i Helena Garcia Melero estarà a les piscines municipals de Montjuïc. Cada una de les localitzacions serveix per parlar d'elements vinculats a la salut cardiovascular: les piscines recorden la necessitat de fer exercici físic; Món Sant Benet permetrà parlar d'alimentació saludable; i Bellver de Cerdanya es parlarà del paper que juga l'atenció primària en el seguiment de les malalties del cor.

"Parlarem de la medicina del dia a dia. La capacitat de prevenció que tenen els metges dels CAP i aquesta responsabilitat de fer el seguiment de les malalties cardiovasculars després del diagnòstic, quan la malaltia es cronifica o cal fer-ne un seguiment especial", explica Agnès Marquès, que farà les seves connexions des del CAP de Bellver de Cerdanya.

Els testimonis

Tot i que La Marató vol fer èmfasi en els testimonis anònims, que són més pròxims a la població general, alguns famosos també compartiran les seves històries. És el cas d'Antonio Banderas, que reflexionarà sobre les conseqüències de l'infart que va tenir fa uns anys; Salvador Sobral, que explicarà com és la seva vida després del trasplantament de cor al qual es va sotmetre, o Boris Izaguirre, que detallarà com l'obstrucció caròtida que va patir va fer que es replantegés moltes coses.

De l'àmbit català, Txe Arana explicarà com la prevenció va evitar que patís un accident vascular greu, i el pilot Aleix Espargaró visitarà La Marató de TV3 amb la seva família per presentar la seva filla Mia, nascuda amb una cardiopatia congènita.

Les actuacions

Com és habitual, la música serà un dels eixos de La Marató de TV3. Hi haurà actuacions durant tot el dia, i no totes des del plató: algunes han estat rodades en localitzacions com Món Sant Benet, la plaça del Baluard de Sitges o el refugi del Niu de l’Àliga a la Molina. 

Entre els artistes que passaran per La Marató de TV3 d’aquest any n’hi ha molts que han participat en el disc solidari. Pablo López, Judit Nedderman, La Pegatina, Els Catarres, Lildami o els colombians Morat, entre d’altres, interpretaran els temes que van enregistrar per al CD. També aportaran la seva música altres artistes com Miki Núñez, Ginestà, Alfred García o Elena Gadel. També passaran pel programa el mag Lari i Ramon Gener i José Corbacho, que portaran part del seu espectacle Love, love love. A més, tota La Marató de TV3 estarà amenitzada per Obeses, encapçalats per Arnau Tordera, que, un any més, serà la banda del plató.

Totes aquestes actuacions s’intercalaran amb els testimonis i les intervencions de metges i experts, que amenitzaran l’espera entre marcador i marcador. El rècord de recaptació de La Marató es va assolir el 2018, any en què el programa va estar dedicat al càncer i va aconseguir un marcador de 15.068.252 euros. Aquest any no és el primer cop que La Marató centra la seva atenció en problemes relacionats amb el cor. Les edicions del 1995 i el 2007 van estar específicament dedicades a les malalties cardiovasculars: el 2014 se’n va fer una per les malalties del cor i el 2016 es va voler conscienciar sobre els ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. De totes aquestes edicions, la que més diners va recaptar va ser la del 2014: 11.430.593 euros. Per saber si la 31a edició arriba a aquesta xifra o si, fins i tot, s’aproxima al rècord del 2018, caldrà esperar fins dilluns a la matinada, quan es faci l'última actualització del marcador. 

stats