Guardons

Una morrejada, moltes llàgrimes i nostàlgia als Emmy que han coronat 'Succession'

La gala ha fet un homenatge a sèries icòniques com 'Los Soprano', 'Ally McBeal' o 'Anatomía de Grey'

6 min
L'equip de 'Sucession' recollint el premi a millor sèrie dramàtica

BarcelonaLa 75a edició dels Emmy ha coronat Succession com a millor sèrie dramàtica, com pronosticaven totes les travesses. La gala, que s'havia de celebrar al setembre però es va ajornar per les vagues de guionistes i actors, ha tingut com a mestre de cerimònies l'actor i humorista Anthony Anderson, conegut per haver protagonitzat la comèdia Black-ish, per la qual va estar nominat a millor protagonista de comèdia set vegades. Malgrat la seva previsibilitat pel que fa als premis, aquesta edició dels Emmy pot treure pit d'haver estat una gala amena i, sobretot, reivindicativa pel que fa al llegat de la televisió en la cultura dels Estats Units i d'arreu del món.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La nit ha tingut tres clares vencedores: Succession (HBO), The bear (Disney+) i Beef (Netflix). Pel que fa a la ficció de la HBO, a banda del guardó a millor drama, també ha guanyat el premi a millor guió, recollit per Jesse Armstrong, que ha agraït als nord-americans que hagin deixat a un britànic escriure una sèrie que explica un dels puntals de la cultura ianqui; millor direcció, i tres guardons d'interpretació. Un Kieran Culkin molt emocionat ha pujat a l'escenari per recollir el guardó com a millor actor protagonista. L'actor, a qui li ha caigut l'americana a terra abans de començar a parlar, ha sorprès l'audiència quan ha acabat el discurs demanant-li a la seva dona tenir més fills. "Jazz, gràcies per compartir la vida amb mi i per donar-me dues criatures meravelloses, Kinsey Sioux i Wilder Wolf. I Jazz, en vull més. Vas dir que potser en tindríem més si guanyava", ha dit mentre tota la platea ha esclatat a riure, inclosa la seva dona, que no parava de plorar.

També ha parlat de criatures Sarah Snook, guanyadora del premi a millor actriu pel paper de Shiv Roy, que ha recordat que quan va filmar l'última temporada de Succession estava embarassada. "És superfàcil actuar quan estàs embarassada perquè tens les hormones disparades. La proximitat de la seva vida [la de la seva filla] creixent em va donar la força per fer això", ha confessat. El marit de Sarah Snook a la ficció, Matthew Macfadyen, s'ha endut el guardó a millor actor secundari per l'actuació com el pusil·lànime Tom. L'actor britànic ha agraït el premi a Snook i a Nicholas Braun, que interpreta el Greg a Succession i a qui Macfadyen ha anomenat "la meva altra dona a la pantalla".

Un dels moments més divertits de la nit l'ha protagonitzat la sempre imprevisible Jennifer Coolidge, millor actriu secundària de drama per The white lotus. Rememorant una de les escenes més comentades del seu personatge a la sèrie, l'excèntrica milionària Tanya McQuoid, Coolidge ha exclamat enmig del seu discurs un "gràcies a totes les mariques dolentes!". L'actriu, que ha animat l'audiència a no deixar d'intentar aconseguir els seus somnis, ha estat una de les guanyadores que més s'ha allargat amb els seus discursos, motiu pel qual ha estat interrompuda per la mare d'Anthony Anderson, a qui se li ha encomanat la missió de mantenir a ratlla els premiats.

Ovació a Christina Applegate

La gala ha arrencat amb un to especialment emotiu amb l'aparició de Christina Applegate, diagnosticada el 2021 amb esclerosi múltiple, que ha hagut d'aguantar-se les llàgrimes en diferents moments d'una intervenció especialment brillant. Amb tota la platea dreta i aplaudint-la, Applegate, que estava nominada a millor actriu de comèdia per Dead to me i que és sobretot coneguda per Matrimonio con hijos, ha fet broma sobre la seva malaltia i ha recordat els seus inicis al món de la televisió.

En una ocasió tan especial com el 75è aniversari dels premis, l'Acadèmia de la Televisió ha volgut convertir la gala en un homenatge a sèries icòniques de les últimes set dècades, com Los Soprano, que enguany ha fet 25 anys, Ally McBeal o Anatomía de Grey. L'Acadèmia de la Televisió ha recreat escenaris d'algunes d'aquestes sèries i també ha propiciat el retrobament d'alguns dels seus protagonistes fent-los entregar alguns dels premis de la nit. En el cas de Los Soprano, Lorraine Bracco, que interpretava la doctora Melfi, ha fet parella amb Michael Imperioli, que va donar vida a Christopher Moltisanti, i tots dos han recordat James Gandolfini, que va donar vida al gran Tony Soprano i que va morir el 2013. Calista Flockhart, a qui el públic recorda per ser Ally McBeal, ha pujat a l'escenari acompanyada dels seus companys de repartiment a la sèrie Greg Germann, Peter MacNicol i Gil Bellows, amb els quals ha reproduït un dels balls més coneguts de la comèdia. Una altra sèrie amb representació nombrosa ha estat Anatomía de Grey: Ellen Pompeo, Justin Chambers, James Pickens Jr., Chandra Wilson i Katherine Heigl, que va abandonar la sèrie en la sisena temporada i va generar una important controvèrsia.

Com a part dels retrobaments especials, Amy Poehler i Tina Fey han tornat a demostrar que són una parella còmica imbatible revivint Weekend update, l'informatiu satíric que forma part de Saturday Night Live i que van presentar juntes entre el 2004 i el 2006. Anteriorment, Fey l'havia presentat amb Jimmy Fallon (2000-2004), i quan ella va abandonar el programa Poehler va fer parella amb Seth Meyers (2006-2008). "Hem arribat a aquella etapa de la vida en què ja només entreguem premis assegudes", han fet broma quan han aparegut darrere de la taula de Weekend Update.

El retrobament de 'Los Soprano' amb Lorraine Bracco i Michael Imperioli, que van recordar James Gandolfini
El retrobament de 'Cheers'
El retrobament d''Anatomía de Grey'

'The bear' arrasa en comèdia

Poques sorpreses també en les categories de comèdia, on The bear s'ha endut els premis grossos: millor comèdia, millor direcció, millor guió, millor actor per a Jeremy Allen White, millor actriu secundària per Ayo Edibiri i millor actor secundari per Ebon Moss-Bachrach. Aquest últim ha provocat un dels moments de la nit quan li ha engaltat una morrejada a Mathy Matheson, actor i un dels artífexs de la sèrie, mentre aquest agraïa el premi a millor comèdia.

Menys explosiu ha sigut Jeremy Allen White quan ha recollit el seu premi a millor actor. El protagonista de The bear ha optat per la sobrietat i els agraïments clàssics, amb especial menció a les persones que han estat al seu costat durant l'últim any. Per la seva banda, la seva companya de repartiment Ayo Edibiri s'ha dirigit directament als seus pares: "Gràcies per estimar-me i fer-me sentir guapa, negra i orgullosa de tot això. Segurament no era el vostre somni emigrar a aquest país i que la vostra filla us digués «ei, em vull dedicar a la improvisació». Sou genials".

Colegio Abbott (Disney+), una de les sèries que més nominacions tenia, només s'ha endut un premi, el de millor actriu protagonista de comèdia per a Quinta Brunson.

En l'apartat de minisèries, Beef ha arrasat: ha guanyat el premi a millor minisèrie, a millor guió, a millor direcció i als actors principals Steven Yeun i Ali Wong. L'actriu ha recordat el seu pare, que li va ensenyar "el valor del fracàs", mentre que l'actor ha explicat que la minisèrie li ha fet aprendre que "el judici i la vergonya és un lloc solitari, i que la compassió i la bondat és el lloc on tots ens trobem".

Un dels moments més aplaudits de la nit ha sigut el discurs de l'actriu afroamericana Niecy Nash-Betts, guanyadora de l'Emmy a millor actriu secundària de minisèrie per Dahmer. "Em vull agrair el premi a mi mateixa per creure en mi i fer el que deien que no podia fer", ha assegurat l'actriu, que ha acabat dedicant el guardó a "totes les dones negres que no han estat escoltades però sí han estat hipervigilades per la policia". El guardó a millor actor secundari en la categoria de minisèrie ha estat per a Paul Walter Hauser per Blackbird.

L'emoció també s'ha fet notar en l'in memoriam, que ha comptat amb l'acompanyament musical de Charlie Puth i The War and Treaty. El recordatori als morts aquest any ha arrencat amb un homenatge a Norman Lear, un dels creadors més prolífics de la televisió nord-americana, i ha acabat amb la imatge de Matthew Perry mentre els cantants interpretaven I'll be there for you, el tema de Friends.

Aquesta edició dels Emmy és una de les més diverses de la seva història. A banda d'homenatjar moltes sèries afroamericanes com ara Martin, aquesta gala té el rècord de guardonats no blancs en les principals categories. Entre altres coses, és la primera edició en què dos actors d'origen asiàtic han guanyat premis com a protagonistes. El tancament de la gala també ha incidit amb la diversitat ja que, aprofitant que dilluns se celebrava als Estats Units el dia de Martin Luther King, s'ha projectat el cèlebre discurs I have a dream del líder de la lluita pels Drets Civils.

Tots els guardons

Sèrie còmica

  • The bear

Sèrie dramàtica

  • Succession

Minisèrie

  • Beef (Netflix)

Actor de comèdia

  • Jeremy Allen White, The bear

Actriu de comèdia

  • Quinta Brunson, Colegio Abbott

Actor de drama

  • Kieran Culkin, Succession

Actriu de drama

  • Sarah Snook, Succession

Actor de minisèrie

  • Steven Yeun, Beef

Actriu de minisèrie

  • Ali Wong, Beef

Actor de repartiment de drama

  • Matthew Macfyden, Succession

Actriu de repartiment de drama

  • Jennifer Coolidge, The white lotus

Actor de repartiment de comèdia

  • Ebon Moss-Bachrach, The bear

Actriu de repartiment de comèdia

  • Ayo Edibiri, The bear

Actor de repartiment de minisèrie

  • Paul Walter Hauser, Blackbird

Actriu de repartiment de minisèrie

  • Niecy Nash-Betts, Dahmer
stats