Televisió
Mèdia TV 25/01/2024

El 'talent show' 'choni' arriba a 3Cat: Sofia Coll presenta un concurs de manicura

El nou programa d'entreteniment de la plataforma busca el millor estilista d'ungles

3 min
Joan Liaño, Sofia Coll i Debora Figueras

BarcelonaDe ser la reina del xou d'Eufòria a provar sort com a presentadora. Sofia Coll, que la setmana vinent es presenta al Benidorm Fest per intentar anar a Eurovisió, debuta aquest divendres com a presentadora amb Èpic nails, un nou talent show que es veurà al 3Cat i que ella mateixa qualifica de choni a les promocions que se n'ha fet. L'objectiu del programa és trobar el millor estilista d'ungles, que s'endurà un premi de 15.000 euros per engegar la seva carrera professional i, de passada, sortir a la recerca de nous públics no habituals per a la corporació pública catalana. A Èpic nails s'hi veuran ungles extrallargues, recarregades i plenes de detalls que són més una expressió artística que una opció estilística per al dia a dia.

La manicura extrema i de fantasia s'ha convertit en un element essencial dels estilismes de moltes cantants, com ara Rosalía i Bad Gyal. Moltes d'aquestes artistes han passat per les mans de Debora Figueras, referent del nail art i que exercirà de jurat del programa al costat de Joan Liaño, exconcursant d'Eufòria com Coll i manicurista de professió. El programa arrencarà amb vuit aspirants –estilistes amateurs i semiprofessionals– que competiran per arribar a la final en la qual només quedaran tres aspirants. En l'última entrega una parella d'influencers se sumaran al jurat per decidir el guanyador.

A la recerca de la creativitat

La tècnica i la creativitat seran els dos elements que més valorarà el jurat, que decidirà qui passa o no les proves que hi haurà a cada programa. Segons ha detallat Coll, totes les proves estaran vinculades a temes d'actualitat. Èpic nails suposa el debut com a presentadora de la cantant, que no fa ni un any va tancar el pas per Eufòria. "M'agrada molt aquesta nova faceta meva. És una cosa que mai vaig pensar que faria i és molt divertit. A més, el programa té una part estètica molt treballada de la qual he pogut formar part i ha sigut molt entretingut", explicava al Planta baixa sobre aquesta nova etapa professional.

El nou format constarà de sis episodis de 30 minuts cadascun i a cada capítol hi haurà un guanyador, Epic Nail, i un perdedor, Epic Fail, que haurà d'abandonar el Saló d'Urpes, el lloc on es desenvolupa el concurs. A banda dels concursants, una peça fonamental de l'espai seran els models d'ungles que passaran per les mans dels aspirants i que en molts casos tenen històries emotives per compatir. Hi haurà jugadors de rugbi, dones pageses, persones amb malformacions a les mans i fins i tot les ungles que la Queency fa servir al videoclip de la seva nova cançó. La idea del programa és que la relació entre els concursants, jurats i models generi un ambient que permeti fer un fresc de les preocupacions i els neguits de la generació Z.

Els dies previs a l'estrena, Èpic nails ha viscut una polèmica per l'autoria del format. La periodista Eva Sebastián va publicar un vídeo a TikTok en què reclamava que se la reconegués a ella i a una altra companya –que prefereix no ser esmentada– als crèdits com les persones que van tenir la idea del programa i el van batejar, quan treballaven al mitjà digital Vice, amb qui Minoria Absoluta mantenia un conveni de col·laboració. La productora considera que el format treballat conjuntament amb Vice ha evolucionat des que el mitjà digital va tancar la divisió ibèrica el 2020 i que, en tot cas, la relació comercial era amb l’empresa, no amb treballadors concrets. Amb la desaparició del mitjà digital, Minoria va conservar el projecte en solitari de manera acordada. La productora defensa que Èpic nails no és el primer talent show centrat en el món de les ungles i que en el desenvolupament posterior al 2020 hi han participat un nombre significatiu d'altres professionals.

Les últimes modificacions, com ara la incorporació de Sofia Coll com a presentadora, corresponen al seu aterratge a 3Cat, perquè la pública també s’ha implicat en l’afinació del programa per adequar-lo a la plataforma. Anteriorment, quan Vice encara treballava a Espanya i l’aliança amb Minoria Absoluta estava en vigor, Èpic nails va estar a punt de ser comprat per RTVE, que se’n va desdir a última hora. El projecte també va ser presentat a Netflix, sense èxit.

"La plataforma 3Cat ens permet fer apostes més arriscades, de nínxol i que busquin trobar públics diferents dels que tenim tradicionalment a TV3", explica Adrià Serra, cap de continguts digitals i transmèdia del 3Cat. "Justament, Èpic nails era un format que tenia aquest punt de risc i de diferència, i que era molt atractiu per a una audiència més jove". El directiu assenyala que tot i que la temàtica pugui semblar exòtica, està plenament arrelada a la realitat del país: "Catalunya ha sigut part de l'avantguarda del nail art i l'ha posat de moda a través de la Rosalía i Bad Gyal", remarca.

stats