TELEVISIÓ
Mèdia 08/09/2017

TV3 recupera el debat polític amb ‘Preguntes freqüents’

L’espai de Ricard Ustrell reflexionarà cada dissabte sobre l’actualitat catalana

Alejandra Palés
3 min
El periodista de Sabadell debuta a TV3 amb un debat polític amb dosis d’ironia.

BarcelonaA partir de la nit de dissabte, Ricard Ustrell buscarà respostes als dubtes que l’actualitat planteja als catalans. Amb el títol de Preguntes freqüents, el nou espai, una de les grans propostes de TV3 de la temporada, es defineix com un late show polític que ha de permetre acostar-se a la informació diària d’una forma distesa, jugant amb elements diferents com les tertúlies, les entrevistes i els cara a cara. Amb aquesta estrena, la primera del prime time d’aquesta temporada, el canal públic recupera el debat polític després de la cancel·lació del .Cat el juny del 2016. El nou programa s’emetrà cada dissabte a les 22.00.

Segons Ustrell, que compaginarà la seva feina al capdavant de Preguntes freqüents amb la conducció d’El suplement, el magazín de cap de setmana de Catalunya Ràdio, la seva nova aventura “tindrà un format molt variat”: “I dependrà molt del que ens preguntem cada setmana”, concreta. Però no serà l’únic element de risc del programa perquè, a causa de la dependència de l’actualitat, fins a l’últim minut l’estructura i els convidats de l’espai podran variar. La nova proposta de TV3, que és una col·laboració amb El Terrat, competirà amb La Sexta noche -presentat per Iñaki López i Andrea Ropero- i adreçat a un públic similar. Durant la presentació de la temporada de TV3, Sígfrid Gras, adjunt a la direcció i cap de programes i continguts de la cadena pública, va assegurar que “no s’entendria que en l’època actual TV3 no tingués un programa que permetés analitzar l’actualitat des de tots els punts de vista possibles”.

Tot i que la política hi tindrà un protagonisme central, Ustrell -que dirigirà l’espai juntament amb Montse Tió, que va presentar Els matins d’estiu aquest juliol i agost- assegura que hi haurà lloc per a altres temàtiques quan centrin l’actualitat. “Evidentment, la política hi tindrà un pes molt important perquè ara estem en un moment crucial i, per tant, parlarem durant mesos de política, però sí que intentarem obrir la mirada, sentir veus que no se senten durant la setmana, fer-ne una nova lectura”, explica. Afegeix, però, que “quan hi hagi futbol parlarem de futbol, si cal”. Entre els col·laboradors que acompanyaran Ustrell hi ha els periodistes Quico Sallés i Maiol Roger, cap de Política de l’ARA, i la jugadora de pòquer Leo Margets.

Un dels punts forts del programa seran els convidats, dels quals Ustrell no ha volgut avançar els noms perquè la seva assistència anirà sempre vinculada a l’actualitat. “És una de les gràcies del programa: fins a l’últim moment es pot girar tot”. Sí que ha assegurat, de forma misteriosa, que un dels primers a visitar el plató de Preguntes freqüents no acabarà d’agradar a tothom.

Ironia per relaxar

L’anàlisi de l’actualitat catalana anirà combinada amb pinzellades d’humor i entreteniment. De fet, Ustrell afirma que l’element constant del programa serà la ironia, un tret que ell mateix considera que el defineix com a persona. “El moment important que vivim també requereix una dosi d’ironia”, explica. Per això, els diferents continguts del programa, com els vídeos i altres formats, estaran marcats per la intenció. “No volem ser informativament neutres, sinó que intentarem sumar i donar un to i una manera que potser entre setmana no tenim temps de fer”, remarca.

L’humor hi serà present amb esquetxos que aniran emplaçats al principi i al final de cada programa. També tindrà un paper destacat un personatge que arribarà de la mà de Juan Carlos Ortega, per comentar com veu tot el que passa a Catalunya.

Un altre aspecte important del programa serà la interacció amb el públic, tant des del mateix plató com a través de les xarxes socials. “L’operatiu de diàleg entre els espectadors i nosaltres estarà en constant moviment”, explica Ustrell, que afegeix: “El públic de tant en tant podrà dir-hi la seva, però venen a gaudir i participar d’una mena d’arc parlamentari on intentarem que periodistes, opinadors, polítics i moltes sensibilitats del país hi siguin representats”.

Compaginar ràdio i tele

Un dels reptes personals d’Ustrell serà combinar ràdio i televisió, dues activitats que no són incompatibles, segons explica. “Serà un any que anirem de bòlit, però el fet de fer un programa de ràdio ens ajudarà a anar empollats i seguir molt l’actualitat, i que no sigui tan difícil fer el xou de la nit”, assegura el periodista de Sabadell.

Tant el programa de ràdio -que aquest any s’emet de 06.00 a 13.00 els dissabtes i diumenges- com el de televisió compartiran l’element de la immediatesa, tot i que en el cas de Preguntes freqüents es vol potenciar la reflexió.

TV3 no renuncia als grans formats d’entreteniment

Preguntes freqüents s’emetrà els dissabtes de 22.00 a 00.00 hores, una franja que els últims anys TV3 havia reservat a espais d’entreteniment familiar de gran format com Oh happy day i No perdis el compàs. Preguntat per si l’aparició del programa d’Ustrell en aquesta franja significava que TV3 renunciava a aquesta mena de continguts, el director de la televisió pública, Vicent Sanchis, va deixar entreveure dimecres que la cadena està treballant en noves propostes orientades al públic familiar. “Estem pensant novetats en aquest sentit. Hi ha molts dies i moltes hores on emetre’ls”, va dir.

stats