Mèdia 04/12/2014

TV3 revela els secrets dels Lax

Adriana Ugarte i Álex García lideren l’adaptació d’‘Habitacions tancades’

Albert Castellví Roca
3 min

BarcelonaLa Rambla de Nostra Senyora de Vilafranca del Penedès s’ha convertit aquesta setmana en el passeig de Gràcia de Barcelona de principis del segle XX per acollir el rodatge de la minisèrie Habitacions tancades, una coproducció de TV3, Televisió Espanyola i la productora catalana Diagonal TV basada en l’exitosa novel·la homònima de Care Santos. La Casa Miró, un edifici modernista situat al mateix carrer de la capital de l’Alt Penedès, ha sigut escollida per ser la mansió familiar dels Lax, una nissaga de la burgesia barcelonina de finals del segle XIX i principis del XX amb un passat fosc que ara sortirà a la llum.

Curiosament l’arquitecte que va dirigir la construcció d’aquesta casa és Santiago Güell, l’oncle del pare de Lluís Maria Güell, director de la producció, que constarà de dos capítols. Güell, responsable també d’altres minisèries d’època com Olor de Colònia, Ermessenda i Les veus del Pamano, explicava ahir a Els matins de TV3 que, en aquest tipus de ficcions, “el repte és sempre el mateix: aconseguir màgia, veritat, connectar amb l’espectador, narrar una història que funcioni des del punt de vista de la mateixa narració i que el públic s’entregui al relat”.

Tot i que la sèrie es roda a Catalunya -a més de Vilafranca, ja s’han gravat escenes a Barcelona i en altres ciutats dels voltants- i que la major part del repartiment és català -en formen part Ramon Madaula, Bea Segura, Jan Cornet, Francesc Orella, Marc Cartes, Toni Sevilla, Diana Gómez, Laia Costa, Rosa Boladeras i Míriam Iscla-, el rodatge s’està fent en castellà, entre altres coses perquè els dos papers principals els interpreten la madrilenya Adriana Ugarte ( El tiempo entre costuras ) i el canari Álex García ( Tierra de lobos ).

Ahir al matí es va rodar la seqüència en què els dos protagonistes arribaven a casa després de casar-se. Ell, Amadeo Lax, és un pintor que va aconseguir un gran prestigi a principis del segle passat, mentre que la seva esposa és Teresa Brusés, a qui Ugarte defineix com una dona “pura i verge en tots els sentits”, per a la qual “l’univers Lax és una oportunitat per ser feliç”. Malgrat l’alegria que es respirava en aquesta escena, però, el seu idil·li està destinat a acabar-se d’una manera sobtada i estranya, fet que donarà lloc a un misteri que les següents generacions de la família Lax preferiran ignorar.

Però el pacte de silenci es trencarà a començaments del segle XXI, quan Violeta Lax (Bea Segura), néta de l’Amadeo i la Teresa, arribi a la mansió familiar per supervisar les obres que han de servir per convertir la casa en un museu dedicat al seu avi. L’aparició d’un cos momificat en una habitació secreta portarà la Violeta a investigar el passat de la seva família i a treure’n a la llum els secrets més oblidats.

La història, doncs, anirà fent salts en el temps, entre un present en què la Violeta investiga què va passar a la seva família i els primers anys del segle XX, quan van tenir lloc els fets.

Güell demana als actors que no llegeixin el llibre

L’editorial Empúries va publicar el llibre Habitacions tancades l’any 2011, i des de llavors la novel·la ha sigut traduïda a deu idiomes, com el francès, l’alemany, l’italià i el romanès, i ha aconseguit un èxit de vendes notable. Entre les persones que ja l’han llegit no hi ha Adriana Ugarte, però això, lluny de ser un problema, es presenta més aviat com un avantatge. “El director ens ha dit que millor que no el llegíssim, per, en certa manera, no contaminar-nos amb l’obra original”, explicava ahir l’actriu, en declaracions recollides per Efe.

stats