Mèdia 04/10/2011

El Parlament demana que TVC detalli els costos de la contractació externa

El Parlament reclama que Televisió de Catalunya (TVC) apliqui més transparència en la contractació a empreses externes i detalli amb major precisió els seus costos, tal com ha recomanat la Sindicatura de Comptes en un informe.

Efe
2 min

BarcelonaLa comissió parlamentària de la Sindicatura ha debatut avui els comptes de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i de la seva filial televisiva TVC dels anys 2007, 2008 i 2009, en les quals l'organisme públic va detectar algunes irregularitats al contractar empreses externes, després d'estudiar el 32,5% dels contractes realitzats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per exemple, el contracte per renovar el disseny del Canal 33 el 2009, que va costar 158.655 euros a TVC, es va adjudicar sense mediar concurs, malgrat que hauria d'haver seguit aquest procediment.

En conseqüència, la Sindicatura ha demanat implantar una transparència més gran i igualtat a l'adjudicar produccions a empreses externes: recomana marcar els criteris objectius i subjectius que l'ens públic aplica i incloure el valor estimat de cada contractació.

Per al doblatge al català, al qual TVC va destinar uns vint milions d'euros anuals, l'organisme fiscalitzador ha demanat que la televisió pública homogeneïtzi criteris per permetre "l'accés al major nombre possible de professionals" del sector.

El portaveu de CiU, David Bonvehí, ha subratllat la falta de concurs per adjudicar la imatge corporativa del canal cultural de TVC el 2009, mentre que Jordi Terrades (PSC) ha dit que seria "interessant conèixer els costos de serveis de producció de programes externalitzats" en un futur.

Per a María José García Cuevas (PPC), la transparència en els concursos públics de TVC és "clarament millorable", mentre que els portaveus d'ICV-EUiA i ERC han abonat també les recomanacions de la Sindicatura.

L'ens fiscalitzador també creu que els mitjans públics de la Generalitat haurien d'haver atorgat complements i revisions salarials als seus treballadors "de forma més rigorosa, justificada i degudament autoritzada".

El síndic Jordi Pons ha alertat de la dependència financera de la Generalitat, que, en temps de reducció pressupostària, pot tenir efectes negatius per a la televisió i ràdio del grup públic. En aquest sentit, creu que TVC hauria de potenciar la venda dels seus programes propis per generar ingressos.

"És urgent el nou contracte programa", ha afegit Pons, després de recordar que l'acord entre la Generalitat i la Corporació de Mitjans està pendent de renovació des de 2010.

Els representants del PPC han estat els més crítics amb els comptes de la Corporació en parlar de "pèssima gestió" i demanar al Govern que "abans de tancar quiròfans, d'acomiadar metges i infermeres, hauria d'optar perquè TVC sigui econòmicament independent", ha dit el diputat José Antonio Coto.

"Un servei públic i en català suposa destinar recursos", li ha interpel·lat Jordi Miralles, portaveu d'ICV-EUiA.

La Sindicatura ja va demanar més respecte al principi de concurrència en les contractacions externes en els informes de fiscalització dels anys 2005 i 2006.

stats