Novetat

PlayStation aposta fort per ‘Stellar Blade’, polèmic per la sexualització de la seva protagonista

El videojoc de ciència-ficció per a públic adult és el primer gran projecte dels coreans Shift Up

5 min
Art principal de l'edició digital 'deluxe' de 'Stellar Blade'
  • Llançament: 26 d’abril
  • Plataformes: PS5
  • Gènere: Acció i aventura
  • Classificació: +18
  • Desenvolupament: Shift Up
  • Publicació: Sony Interactive Entertainment

El joc va néixer amb el sobrenom de Project EVE i es va anunciar fa anys com un projecte multiplataforma, però Sony va voler assegurar l’exclusivitat del joc quan va provar el primer prototip jugable. Anys després arriba només per a PS5 el joc Stellar Blade, un títol que promet una aventura de ciència-ficció d’última generació en un context postapocalíptic. I aventura precisament és el que han viscut a l’estudi ubicat a Seül, ja que com ells mateixos expliquen el mercat coreà està enfocat als mòbils i als jocs com a servei i apostar per un videojoc triple A per a consoles i per a un sol jugador és un fet poc habitual. Amb el suport de Sony, però, han pogut remar contra corrent i publicar Stellar Blade, una nova proposta amb un final conclusiu.

Una odissea de ciència-ficció

La història de Stellar Blade arrenca en plena acció i situa el jugador en un planeta Terra mig destruït i enmig d’una guerra oberta contra els naytiba, uns alienígenes invasors que han acabat expulsant els humans a l’espai exterior. El jugador controla l'Eve, una membre del 7è esquadró aeri enviada amb l’objectiu concís d’erradicar els naytiba i recuperar el planeta. Acompanyada durant els primers passos per la veterana Tachy, un gir tràgic ràpidament posarà en marxa els engranatges de la trama, que tractarà sobre temes adults i, en especial, sobre el concepte de la humanitat i de la possibilitat de ser reemplaçats per màquines.

La ciutat de Xion serà el centre d'operacions dels protagonistes

L'Eve no trigarà a conèixer l’Adam –les referències bíbliques són habituals–, un ferroveller supervivent, i la Lily, una mecànica espavilada que ajudarà la protagonista amb millores tècniques i ginys. Tots tres es veuran involucrats en la mateixa missió i operaran des de Xion, l’últim bastió de la humanitat a la Terra. La ciutat esdevindrà el hub del jugador, un punt on desenvolupar la trama i conèixer altres personatges secundaris, però la història portarà l'Eve i companyia per altres indrets. Per exemple, per ciutats en runes o instal·lacions abandonades que seran nivells més lineals, però també per erms desolats i extensos que tindran dinàmiques més pròpies d’un joc de món obert.

Un combat precís i desafiant

Si cal destacar algun element de la jugabilitat de Stellar Blade, és el combat. Les batalles seran constants durant tot el joc, i seran exigents fins al punt que qualsevol enemic pot liquidar l'Eve més ràpid del que es podria imaginar. Amb un bon control i resposta dels comandaments, serà clau entendre els patrons d’atac dels enemics i respondre-hi amb bloquejos o esquivaments precisos per tal de ser tan efectius com sigui possible, entre altres. El joc intenta fugir també del gènere hack and slash premiant el jugador quan utilitza combinacions d’atacs elaborades o habilitats més aptes per a cada situació. Tot i que més endavant el joc proporciona armes a distància, el més efectiu, com bé diu el nom del joc, serà la fulla de l’espasa, que en anglès es diu blade.

Els enemics finals suposaran un obstacle complicat però gratificant

La progressió del personatge permetrà l’adquisició de noves habilitats i capacitats ofensives i defensives, fet que cada vegada anirà accelerant més el ritme i la complexitat dels combats. També es pot personalitzar superficialment l’estil de combat amb un equipament que es podrà millorar amb els recursos recol·lectats. Una part de l’equipament serà només estètica, com els vestits, que se sumaran a diferents col·leccionables escampats per tots els escenaris que conformaran el gruix del contingut addicional. La història principal dura unes 25 hores, però si el jugador vol aconseguir tot el que ofereix el joc es pot allargar fins a les 40. Això sense comptar que un cop s’acaba el joc es desbloqueja el mode difícil per a aquells que busquin el repte definitiu, però no cal patir perquè hi ha opcions d’accessibilitat perquè tothom pugui gaudir de la història de Stellar Blade sense entrebancs.

Fonts d’inspiració i de polèmica

El títol s’ha comparat amb molts jocs per tal d’entendre què ofereix exactament, i és que precisament molts d’aquests també han estat font d’inspiració per als coreans. Per exemple, el joc té reminiscències de NieR: Automata pel context i la trama, així com per la protagonista, però també per la banda sonora, que comparteix algun dels compositors. El combat desafiant i tàctic s’assembla als soulslike com Sekiro: Shadows Die Twice, però Stellar Blade és menys punitiu en la progressió. La conclusió és que beu de diferents fonts però aconsegueix ser una proposta única i que, en alguns moments, fins i tot flueix entre diferents gèneres de joc.

El joc té escenes intenses i visualment espectaculars

En aspectes visuals, la pel·lícula sud-coreana L'hoste va inspirar les formes terrorífiques dels naytiba fins al punt de comptar amb el mateix dissenyador de monstres. Una idea molt allunyada de la referència per crear l'Eve, per a la qual es va escanejar el cos d’una coneguda model coreana que també crea contingut per a adults. La representació de la protagonista ha generat un debat a les xarxes amb opinions molt dividides a causa de la sexualització del personatge. El que sabem del cert és que el joc està destinat només a un públic adult, perquè la seva trama també conté altes dosis de sang i fetge. Per si algú està indecís i té ganes de provar-lo de primera mà, Stellar Blade ja ofereix una versió demo gratuïta amb les primeres fases del joc. Aquest divendres, 26 d’abril, comença l’aventura en exclusiva a l’última consola de Sony.

Tràiler del llançament

Ja hi hem jugat!

Ens ha agradat...

  • L’elaborat sistema de combat i el seu bon control; els enemics finals són impressionants i ofereixen batalles tant desafiants com divertides.
  • El rendiment en consola és molt bo i es gaudeix jugant-hi; l’univers postapocalíptic i la trama que plantegen és interessant i enganxa.

No ens ha agradat...

  • Les missions secundàries són molt genèriques i algunes zones de món obert, força buides, ofereixen experiències inferiors a altres seccions.
  • Podem acceptar una protagonista atractiva, però la sexualització és excessiva per exemple en algunes animacions forçades o en alguna indumentària que fins i tot treu del personatge.

És per a tu si...

  • Busques un videojoc triple A que ofereixi una bona aventura de ciència-ficció i que sigui conclusiva, sense més complicacions.
  • T’agraden els jocs d’acció amb un combat cos a cos compromès i exigent, en què fins i tot els enemics més insignificants suposin una amenaça.

No és per a tu si...

  • Ets menor d’edat –el joc és un espectacle visual de sang i vísceres–; tampoc és per a tu si et sap greu posar fi a la vida de tants naytiba.
  • No t’agraden els combats que suposen un repte; pots gaudir de la història igualment, però els enfrontaments són un dels punts forts del títol.

[Títol provat en PS5, codi cedit per Sony]

stats