MITJANS PÚBLICS
Mèdia 25/05/2018

Xiulet final per al futbol a TV3

El canal públic es queda sense partits del Barça per primer cop des del 1983

à. Gutiérrez / A. Castellví
4 min
Messi decebut després del segon gol del Roma

BarcelonaFeia només cinc hores i mitja que Joan Pera havia saludat per primera vegada els espectadors de TV3 quan la cadena va connectar amb el Camp Nou: des d'allà Josep Maria Casanovas i Carles Rexach van retransmetre un Barça-Osasuna que es convertiria en el primer partit de futbol emès per la televisió pública catalana. Demà, gairebé 35 anys després d’aquell 10 de setembre de 1983, TV3 emetrà un altre partit de futbol, la final de la Lliga de Campions que enfrontarà el Madrid i el Liverpool. El matx –narrat per Bernat Soler a partir de les 20.45– serà, molt probablement, l’últim que emetrà TV3 en molt de temps, com a mínim pel que fa als partits oficials. Serà la primera vegada en els 35 anys d’història de la cadena que el futbol no forma part de la seva graella.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A partir de la temporada vinent TV3 ja no tindrà els drets de la Champions, que li han permès oferir partits d’aquest torneig des de l’any 2009. La màxima competició europea serà a partir d’ara, i almenys fins al 2021, un contingut exclusivament de pagament, que només podran veure els abonats a BeIN o a les plataformes que l’acabin incloent en la seva oferta de canals. Aquest fet és especialment significatiu, ja que un cop la Champions hagi desaparegut per complet de la televisió gratuïta es fa difícil pensar que en el futur hi pugui tornar.

Pel que fa a la Lliga, l’únic partit que encara s’emet en obert és propietat ara mateix de Gol. L'any que ve s’han de posar a la venda els drets per al període 2019-2022, però difícilment aquest paquet (que no inclou partits del Barça ni de cap altre equip que jugui a Europa) generarà interès a la pública catalana, que en l’última subhasta ja no hi va optar. El cas de la Copa de Rei és similar: també està en mans de Gol i a principis de l'any vinent ha de sortir a subhasta per a les mateixes tres temporades. TV3 podria intentar arribar a un acord amb algun canal espanyol per compartir els drets en l’àmbit català, però la seva delicada situació econòmica, especialment a causa de la crisi de l’IVA, ho fa complicat. De fet, la televisió catalana ja va renunciar a buscar un acord amb TVE per oferir la final de Copa d’aquest any, amb presència blaugrana, precisament per manca de recursos.

L’àrea d’Esports és una de les que més ha patit la tisorada en el pressupost. Lluny queden els 50 milions que es podia gastar en drets esportius l’any 2010, que fa dos exercicis ja només eren 15. D’aquests, se n’han retallat 8.700.000 euros addicionals com a part del pla de contenció que ha de permetre a la CCMA sobreviure pressupostàriament el 2018. Això fa, per exemple, que la casa hagi hagut de renunciar fins i tot a comprar els partits de pretemporada dels tres equips de primera catalans: Barça, Espanyol i Girona, inclòs el trofeu Joan Gamper.

Així doncs, l’únic reducte que queda a curt termini és la Supercopa d’Espanya, que disputaran a l’agost el Barça i el Sevilla i que encara no s’ha adjudicat a cap cadena. Novament, però, les estretors econòmiques dificulten que TV3 pugui participar en la subhasta amb garanties. El que sí que té més números de sobreviure –encara que no formi part dels tornejos oficials– són la Supercopa de Catalunya i els partits de la selecció catalana. De fet, l’últim Barça-Espanyol de la Supercopa de Catalunya TV3 el va poder emetre perquè la Federació Catalana va acceptar no cobrar-ne els drets. El matx s’havia de celebrar al desembre i la cadena el tenia pressupostat. Però en saltar al març del 2018 –i, per tant, a un altre exercici pressupostari– TV3 ja no el va poder pagar. La Federació, tanmateix, va decidir que li convenia regalar-lo igualment perquè li interessa tenir la cobertura mediàtica de la televisió.

La segona B també cau

Una altra competició que ha quedat despenjada per les estretors econòmiques és la Lliga de Segona B de futbol. TV3 l’emetia gràcies a un acord amb la Federació Catalana de Futbol. Però, al setembre, no es podran pagar els drets. La televisió tem que els clubs, coneixedors de la situació, es moguin i arribin a algun pacte pel seu compte.

TV3 espera que, amb el nou Govern, arribi una aportació extraordinària de diners públics per pal·liar els efectes de l’IVA que l’Estat disputa a la Corporació. Si és el cas i l’àrea d’Esports recupera pressupost, una prioritat serà optar a les eliminatòries de la Copa del Rei de la temporada 2018-2019, els drets de les quals té Mediapro (i confiar que arribaria a un acord posterior amb algun canal espanyol per a la final, que es ven a banda).

En qualsevol cas, TV3 podria dir adeu al futbol amb una imatge que no serà gaire agradable per a molts dels seus espectadors: el Reial Madrid aixecant la seva tretzena Champions. I l’últim partit del Barça haurà sigut la humiliant derrota a Roma que va impedir als blaugranes arribar a la final d’avui.

TV3 confia poder emetre bàsquet la temporada que ve

El futbol no és l’únic damnificat per la pinça que pateix TV3, amb el desplaçament dels esports de més audiència al pagament i la retallada dràstica del pressupost de compres. El basquet també dol i, en aquest cas, ho fa en forma d’adeu a l’Eurolliga després de 30 anys de transmissions d’aquest campionat. El pla de contenció de la Corporació, que ha afectat especialment les compres de continguts i els drets esportius, implica que TV3 ja no opti a emetre els partits de la competició europea. De totes maneres, Movistar està decidida a no compartir més la competició en la pròxima subhasta, corresponent a l’any que ve.
En aquest cas, tanmateix, hi ha més esperança per confiar en la possibilitat de veure (i escoltar) bàsquet en català. L’àrea d’Esports treballa des de fa temps en una alternativa que, en línia amb la voluntat de l’Esport 3 de primar l’esport base i el territori, permetria tenir bàsquet a la graella.

stats