Mèdia 03/02/2021

La cantant Zahara posa veu a les causes socials amb 'Una historia, una canción'

El nou programa de Movistar+ reflexiona sobre qüestions com els desastres mediambientals a través de la música

3 min
Zahara en un moment del programa

La música i les cançons són una arma poderosa per transmetre sentiments i donar visibilitat a qüestions que, moltes vegades, queden ocultes. Això ho sap la cantant Zahara, que amb la publicació del seu últim single, Merichane, ha fet una catarsi musical en què relata situacions traumàtiques que ha viscut al llarg de la seva vida, com l'assetjament, l'ansietat i els trastorns alimentaris. En plena promoció de la cançó, que ha despertat una allau de testimonis femenins que s'han sentit identificats amb el tema, Zahara presta la seva veu i la seva música a Una historia, una canción, un nou format de Movistar+ que uneix temàtica social i música. El programa, que des de la plataforma es defineix com un Radio Gaga musical, s'estrena aquest dijous al canal #0 a les 22 hores.

El nou espai neix amb la voluntat d'explicar històries en aparença locals però que són universals. Per això els quatre capítols que conformen la primera temporada tenen un eix temàtic i toquen qüestions com els incendis, el problema de l'aigua, l'Espanya buidada i l'amor a la terra. En cada un dels episodis, Zahara es trasllada a un punt diferent de l'Estat –Nigrán (Pontevedra), Los Alcázares (Múrcia), Cuevas de Cañart (Terol) i Úbeda (Jaén)– i parla amb veïns que s'han vist afectats pel tema del qual parla el programa. "Ha sigut molt fàcil, però també hi ha hagut converses molt complexes. Fins que no ets al lloc i t'expliquen la seva història, no entens realment què significa", reconeix Zahara. La cantant recorda que es va estrenar en aquest paper de "conversadora" escoltant el relat d'una família que ho havia perdut tot arran d'un dels incendis de Galícia.

Després de cada una de les converses, Zahara comparteix amb els testimonis una versió d'alguna cançó coneguda vinculada al tema del qual han parlat i s'estableix així un moment d'intimitat musical. La cantant confessa que no sempre ha sigut fàcil enregistrar aquests instants: "Entrava en un estat d'ànim tan empàtic i acumulava tanta tensió emocional, que moltes vegades no podia cantar. Al final vaig haver de demanar cinc minuts de respir entre entrevistes i cançons". Com a curiositat, durant el programa Zahara s'atreveix a cantar una cançó en català, llengua que va aprendre quan vivia a Barcelona: interpreta un tema de Joan Manuel Serrat que dedica a un dels participants del capítol de Múrcia.

L'exprofessora d'Operación Triunfo assegura que una de les virtuts del programa és la seva capacitat de posar en pràctica l'empatia a través d'històries que són universals encara que no ho puguin semblar. "Moltes vegades només volem escoltar aquelles històries que ens afecten a nosaltres o que reforcen l'opinió que tenim sobre un tema i crec que és important sortir d'això, almenys de tant en tant, per saber què passa més enllà de casa nostra", diu. Cada un dels programes agafa un tema musical com a punt de partida: Smoke on the water (Deep Purple), Eleanor Rigby (The Beatles), Mediterráneo (Joan Manuel Serrat) i This land is your land (Woody Guthrie).

Música en directe en pandèmia

Una historia, una canción estava punt de començar-se a rodar quan va esclatar la pandèmia, una situació que va obligar a endarrerir l'inici dels enregistraments i, posteriorment, a adaptar-se a les mesures de seguretat contra el covid. En un moment en què la música en directe és pràcticament inexistent, el programa ha tingut el privilegi de poder rodar els petits concerts que tanquen cada un dels episodis i que protagonitzen cantants que tenen un lligam amb els temes del programa, com per exemple els gallecs Xoel López i Iván Ferreiro o els murcians Viva Suecia. "Quan va començar el confinament, vaig assumir molt ràpidament que deixaria d'haver-hi música en directe i quan vaig veure el primer concert del programa em vaig adonar que la música no es pot posar en pausa. Això va fer que m'espavilés per tornar a posar-me en marxa", explica la cantant, que amb la seva banda Juno és la protagonista del concert de l'últim programa, rodat al seu poble natal, Úbeda.

La música és una de les prioritats de la programació de Movistar+, segons ha explicat Jorge Ortiz de Landázuri, gerent de continguts de #0 . El directiu, que ha estat darrere d'altres formats musicals com Pop o Canciones que cambiaron el mundo, també presentat per Zahara, ha assegurat que el nou programa podria tenir recorregut més enllà d'aquests quatre primers episodis. A l'espera que les circumstàncies sanitàries millorin, l'espai oferirà després de cada capítol les versions íntegres dels concerts que apareixen en cada episodi.

El problema de l'absència de música a la televisió

Cada Cap d'Any, quan La 2 emet el seu especial de Cachitos, ressorgeix la mateixa pregunta a les xarxes socials: "¿D'aquí un temps, amb quines actuacions farciran els capítols del programa?" La música en directe té un paper residual a la televisió, i especialment a la televisió en obert. El 2018 RTVE va intentar posar-hi remei amb La hora musa, espai d'actuacions musicals presentat per la també cantant Maika Maikovski. La pandèmia, però, ha fet que el programa quedi en suspens per la dificultat de gestionar els directes i de portar artistes internacionals, un dels eixos de l'espai. La 2 ha intentat en els últims anys incrementar la presència de la música en la seva graella: actualment emet Un país para escucharlo, el viatge musical per Espanya d'Ariel Rot, i a finals del 2020 va estrenar Banana split, un espai presentat per Mikel Iturriaga que barrejava música i cuina. El circuit català de RTVE prepara Efecte Collins, un altre programa que tindrà com a fil conductor la música.

stats