El COI no exclou Rússia dels Jocs de Rio

Seran les federacions internacionals de cada esport les que decideixin si els seus esportistes estan nets o no i poden participar

R.r.
3 min
Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacional, abans de la roda de premsa en què va obrir una porta als atletes russos

BarcelonaEl Comitè Olímpic Internacional ha decidit no excloure Rússia dels Jocs Olímpics de Rio, de manera que els seus esportistes podran participar en la cita que començarà el 5 d'agost, segons ha avançat l'agència de notícies russa Tass. El comitè executiu del COI, organisme presidit per Thomas Bach, ha deixat en mans de les respectives federacions internacionals de cada esport determinar quins esportistes russos estan nets i quins no. És a dir que no s'impedirà la participació en bloc del Comitè Olímpic Rus a Rio, però sí que s'imposaran durs criteris de selecció perquè només puguin fer-ho els esportistes russos considerats nets.

"Havíem d'equilibrar la responsabilitat col·lectiva com a concepte i la justícia individual que es deu a cada esportista i ésser humà", ha explicat Bach, que ha matisat que han "capgirat a la presumpció d'innocència" pel que fa als esportistes russos.

El qui no hi seran són els 67 atletes russos, a excepció de Daria Klíshina, que serà a Rio representant una bandera blanca, i no el seu país –és l'única atleta russa que podrà competir-hi perquè compleix els requisits d'haver entrenat a l'estranger durant els últims tres anys i haver-se sotmès a proves de dopatge fora de Rússia–. No ho podrà fer Iúlia Stepanova, a qui el COI ha desestimat la sol·licitud de participar sota la bandera blanca. La resta d'atletes no participaran als Jocs perquè l'Associació Internacional de Federacions d'Atletisme ja els havia prohibit l'assistència a les competicions. Aquests atletes tenen ara 30 dies per recórrer aquesta decisió.

A través d'un comunicat, el COI ha argumentat que la decisió és fonamentada per l'objectiu del COI de "protegir els atletes nets i la integritat de l'esport". En el mateix text, s'exposa que el COI "no acceptarà l'entrada de cap atleta rus" que no compleixi la següent condició: "Si no és capaç de proporcionar proves que satisfacin la Federació Internacional". Aquest punt inclou no només complir el Codi Mundial Antidopatge, sinó també l'absència d'un test positiu nacional antidopatge, l'exhaustiu compliment de les anàlisis individuals de cada atleta, la llista d'atletes implicats i la vigilància del compliment de les respectives normes de la federació internacional de torn.

Els raonaments per l'exclusió dels atletes

El COI ha volgut argumentar la seva decisió de mantenir l'exclusió dels atletes russos. En aquest punt, l'organisme internacional se'n renta les mans, i deriva la decisió a les respectives federacions internacionals. "La Carta Olímpica no preveu els atletes neutres", exposen, i insisteixen que correspon només a les federacions "decidir sobre l'elegibilitat tècnica dels atletes en relació amb les qüestions de dopatge".

L'organisme ha decidit no castigar el Comitè Olímpic Rus perquè considera que la situació que pateix és diferent de la de l'Associació Internacional de Federacions d'Atletisme (IAAF). La IAAF havia suspès la Federació Russa d'Atletisme després d'un cas de corrupció de funcionaris, una situació extrema que va arribar a ser investigada per les autoritats judicials franceses i que no ha tingut un equivalent en cap altra federació internacional. "No es va identificar un paper actiu del Comitè Olímpic Rus", ha completat el professor Richard McLaren en el seu informe sobre aquest cas.

Es crearà una comissió independent contra el dopatge

Segons ha informat el cap del comitè rus, Alexander Zukov, aquest dilluns, el Comitè Olímpic de Rússia establirà una comissió independent per la lluita contra el dopatge, a través d'una reforma completa del sistema rus pel control del dopatge. D'altra banda, el president Vladímir Putin ha proposat la creació d'una comissió pública independent pel control del dopatge en l'atletisme: "Estarà formada per especialistes russos, experts estrangers en medicina, jurisprudència, reconegudes figures públiques i especialistes esportius".

El president rus també ha insistit en la postura del seu govern en l'esport, i ha manifestat que "no hi pot haver lloc per a cap dopatge. L'esport ha de ser net, i la salut dels atletes, ben protegida, i per això cal cooperar estretament amb la comissió disciplinària del Comitè Olímpic Internacional, l'Agència Internacional Antidopatge i les federacions internacionals olímpiques i no olímpiques".

Sobre això també s'hi ha manifestat el Comitè Olímpic Espanyol (COE), que ha exclamat el seu total "refús i condemna a les pràctiques de dopatge utilitzades a Rússia els últims anys, i que van contra tots els principis i valors de l'esport del moviment olímpic i de la societat".

stats