Microsites Méteo 27/02/2021

La temporada d’huracans d'aquest any podria tornar a ser molt activa

El primer cicló tropical del 2021 a l’Atlàntic es batejarà amb el nom d'Ana

2 min
L'huracà Laura al Golf de Mèxic, el dia 26 d'agost de 2020

Queden menys de cent dies per a l’inici de la temporada d’huracans a l’Atlàntic. Oficialment començarà l’1 de juny i s’allargarà fins al 30 de novembre. Al llarg d’aquests sis mesos es farà un seguiment exhaustiu de tots els ciclons tropicals que es formin entre les costes d’Àfrica i d’Amèrica, i se'ls les acabarà batejant amb un nom en cas que generin vents sostinguts superiors als 61 km/h.

La llista de 21 noms per a la temporada 2021 està encapçalada per Ana, seguida de Bill, Claudette i Danny. La tanquen Teresa, Victor i Wanda. Aquestes llistes les proposa l’Organització Meteorològica Mundial. De fet, n’hi ha sis de predeterminades, en les quals s’alternen noms masculins i femenins. Cadascuna es reutilitza cada sis anys. Ara bé, quan un huracà causa un elevat nombre de morts o molts danys materials, el seu nom surt de la llista i és substituït per un de nou que tingui la mateixa lletra inicial i que sigui del mateix gènere.

Llista de noms per als ciclons tropicals de la temporada 2021

Quan hi ha més ciclons tropicals que noms a la llista, aleshores s’utilitzen les lletres de l’alfabet grec per batejar-los. Es tracta d’un fet molt inusual que, des que es tenen registres, només ha passat un parell de cops: la temporada 2005 i la del 2020. En aquesta última es va arribar fins a la novena lletra, Iota, essent rècord.

Les prediccions que s'han fet al llarg dels últims mesos apunten que la temporada d'aquest any podria tornar a ser força moguda. Segons la iniciativa Tropical Storm Risk (TSR), que depèn de l’Escola Universitària de Londres, s'espera una temporada d’huracans més activa que de mitjana. Hi podria haver cap a setze ciclons tropicals amb nom i set huracans, tres dels quals arribarien a ser huracans de categoria 3 o superior, segons l’escala de Saffir-Simpson.

Per la seva banda, la predicció de la Universitat de l’Estat de Colorado, dels Estats Units, indica que hi ha una probabilitat del 35% que la pròxima temporada d’huracans sigui més activa del normal i del 25% que sigui extremadament activa. En canvi, la probabilitat que sigui pròxima a la mitjana és del 30%, mentre que és poc probable que sigui menys activa del que tocaria (10%).

stats