Internacional 16/11/2012

Israel i Palestina incompleixen la treva durant la visita del primer ministre egipci

Les sirenes antiaèries s'han activat aquest divendres per primera a Jerusalem des de la Guerra del Golf el 1991, enmig de l'ofensiva israeliana a Gaza. Hamàs ha reivindicat el llançament de coets Fajr-5 contra Jerusalem i la televisió israeliana també ha informat de la caiguda de tres coets d'aquest tipus als afores de la ciutat

agències
2 min
Soldats israelians a la franja de Gaza. GETTY IMAGES

JerusalemLes sirenes antiaèries s'han sentit aquest divendres per primera vegada a Jerusalem des de la Guerra del Golf el 1991. El braç armat del moviment islamista de Hamàs ha reivindicat en un comunicat el llançament de coets Fajr-5 contra Jerusalem. Poc abans, el canal 10 de la televisió israeliana havia informat de la caiguda de tres coets d'aquest tipus en àrees poblades als afores de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre egipci, Hisham Kandil, ha abandonat la franja de Gaza després d'una visita de tres hores en què s'ha entrevistat amb el líder de Hamàs, Ismail Haniyeh, i durant la qual l'acord de treva temporal que havien de respectar les dues parts no s'ha complert. Kandil, que ha abandonat la zona després de les pregàries del migdia, ha estat testimoni dels enfrontaments entre Israel i les milícies palestines.

Mentre el primer ministre egipci visitava l'hospital Shifa, el portaveu del ministeri de Sanitat de Hamàs, Ashraf al Qidra, ha denunciat que Israel ha mort un jove de 19 anys i ha ferit tres persones més en un atac aeri al nord de Gaza. "Ells no han deixat de disparar i nosaltres hem de respondre", ha dit el comandant de l'exèrcit israelià acusant les milícies de la franja de vulnerar l'alto el foc. Segons l'exèrcit israelià, les milícies palestines han llançat més de 50 coets només en l'estona que ha durat la visita.

Tot i això, un altre portaveu militar israelià ha indicat a l'agència Efe que "no hi ha hagut atacs a Gaza en les darreres quatre hores", referint-se al període de temps en què Kandil ha estat a la franja, i hi haurà més "visites egípcies oficials i no oficials", segons ha anunciat. "No podem callar davant aquesta tragèdia i tothom ha d'assumir la seva responsabilitat. Israel ha de respectar els tractats internacionals que ha firmat", ha afegit en una compareixença davant dels mitjans de comunicació. El cap de govern egipci ha assenyalat que el seu país "estarà al costat dels seus germans de Palestina fins que els palestins acabin amb l'ocupació i restableixin el seu estat independent". També ha afegit que "estem intentant aconseguir un alto el foc fins que s'arribi a una pau global i justa. Aquest és l'únic camí per aconseguir tranquil·litat i estabilitat a la regió". Ha recalcat que "Palestina és l'únic lloc del món sota ocupació i bloqueig".

A més a més, ha subratllat que aquesta visita és la més important en cinc anys i mig, des que Gaza està controlada per Hamàs, i és una "mostra de solidaritat", però també de suport físic.

El cap de Hamàs també ha "agraït aquesta visita històrica", que ha definit com a "coherent amb la revolució egípcia". També ha afegit que, "la visita és un missatge a l'ocupació. No deixarem Gaza sola. És un missatge de solidaritat amb el poble palestí. Estem amb vosaltres. Triomfarem i enfrontarem l'agressió al nostre poble a través de la resistència".

A la seva entrada a la franja, Kandil ha estat rebut per Ziad al-Zaza, vice primer ministre de l'executiu a Gaza, ja que Ismail Haniyeh i altres dirigents del moviment islamista s'amaguen de l'exèrcit israelià per por. Catorze responsables egipcis, entre els quals ministres, diputats i agents dels serveis secrets, han acompanyat Kandil durant la seva visita.

stats