08/10/2016

Adéu, democràcia

2 min

Entristeix que el president Santos encarrili un procés de pau i l’electorat li giri l’esquena, costa d’entendre que una majoria britànica aposti per sortir de la UE, indigna que Trump tingui opcions de guanyar les eleccions americanes, que Marine Le Pen pugui arribar a la segona volta de les presidencials franceses o que l’extrema dreta creixi a Alemanya. Inevitablement vénen a la memòria moments tràgics del segle passat. Però fa temps que em preocupa també que es vagi repetint un discurs inquietant: la desqualificació dels electors. El menyspreu pels que no han votat el que estava previst: gent enganyada, ignorant, persones grans espantades, electors inconscients i frívols seduïts pels demagogs, per la propaganda, per la por, pel populisme.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En lloc de preguntar-se per què voten així, què s’està fent malament perquè la ciutadania se senti motivada per opcions que en principi la perjudiquen, s’insinua que estan posseïts per una mirada curta i una ignorància gran. Així s’alimenta el discurs que vivim en el millor dels mons possibles i que no hi ha alternativa, que és precisament el que provoca la irritació. A Europa la crisi va caure amb l’euro a mig enfilar i ha tingut conseqüències catastròfiques. Les polítiques que s’han aplicat freguen la crueltat, i les expectatives segueixen sent molt dolentes. El ciutadà veu el seu vot cada cop més irrellevant. Es vota una política i se’n fa una altra, es vota uns senyors i els que decideixen són uns altres. No és estrany que la gent reaccioni buscant incomodar els que manen, fent allò que més pot molestar, sense mesurar els costos que pugui tenir per a ells. Pitjor no estarem, pensen.

Els electors s’equivoquen sovint. És ridícul el discurs que diu que sempre tenen raó. El vot estableix qui ha de governar, però no té a veure ni amb la veritat, ni amb la bondat ni amb el bé. Ara bé, tractar-los de persones sense senderi és molt perillós. Obre el pas de la democràcia al despotisme de les elits (l’autoritarisme postdemocràtic). Si els votants són incompetents, que decideixin els que en saben. Adéu, democràcia, adéu.

stats