Un amic en missió d’emergència

Ala Bundesliga, en què sis dels divuit entrenadors són menors de 40 anys, el campió Bayern aposta de sobte pel tercer tècnic més gran que s’ha fet càrrec d’un equip en tota la història del campionat alemany. Esclar que no és un qualsevol. És l’estimadíssim Jupp Heynckes, l’home que el 2013, abans de llegar la plantilla a Pep Guardiola, va guanyar el triplet.

Heynckes torna dilluns a una professió que ha canviat molt des que ell ha fet de jubilat. L’encomiable tècnic diu que torna a la banqueta als 72 anys només com a “servei d’amistat” cap a la família del Bayern i, en especial cap al seu president, Uli Hoeness. Aquesta serà la seva quarta etapa al club, ara com a relleu de Carlo Ancelotti. L’italià se’n va trinxat no només per la premsa sinó pel mateix Hoeness, que l’ha acusat públicament d’haver tingut fins a cinc jugadors importants en contra seu. Fa temps, però, que el president del Bayern renegava d’Ancelotti davant els periodistes sense autoritzar que el citessin. Carletto havia sigut una aposta de l’altre pes pesant del club, el cap de la directiva, Karl-Heinz Rummenigge.

Molt gran deu haver sigut l’emergència del Bayern perquè Hoeness demanés aquest últim favor esportiu a Heynckes, que recuperarà el seu antic staff tècnic, inclòs Peter Hermann, per qui el club ha pagat 1,75 milions d’euros al Fortuna Düsseldorf, on feia actualment de segon entrenador.

Heynckes farà de pont fins a l’arribada al juny d’un tècnic més jove, previsiblement Julian Nagelsmann, del Hoffenheim. Rummenigge havia posat ara sobre la taula la incorporació del reputat Thomas Tuchel, sense equip, però s’ha imposat el criteri de Hoeness amb la convinença que Heynckes farà de pacificador tant al vestidor, que ja coneix en bona part, com a la directiva.

Heynckes és el mínim comú denominador dels dos jerarques alfa del club. Hoeness i Rummenigge cada cop dissimulen menys les seves diferències: ara sobre el càrrec de director esportiu, ara sobre la gira asiàtica en pretemporada, ara sobre una entrevista de Lewandowski o sobre l’adeu d’Ancelotti. I aquí apareix el principal problema del Bayern. El club no només necessita un nou entrenador, sinó una identitat renovada, difícil de definir en plena lluita de poder dels dos dirigents. Ara el Bayern s’ha parat en sec mentre els equips grans de la lliga espanyola, anglesa, francesa i italiana van a tota pastilla per reforçar-se. La plantilla que agafa Heynckes s’ha devaluat. I ja no totes les estrelles de la Bundesliga volen anar a parar irremeiablement al Bayern com abans. El club necessita renovar-se. La pregunta és si ho podrà fer amb l’etern patriarca Hoeness un cop el vell amic Heynckes torni a fer de jubilat.