23/02/2022

Ana Pastor, irreconeixible

2 min

Dimarts, mentre a 8TV ensenyaven les imatges de Teodoro García Egea fent el llançament de pinyol d’oliva que en el seu dia li va valer el títol de campió del món en la disciplina, l’ex secretari general del PP visitava La Sexta per concedir una entrevista a Ana Pastor. La cadena oferia un especial per indagar les raons i els detalls de la batalla caïnita dins el partit. És prou simptomàtic que algú del PP el primer que faci després de dimitir sigui córrer cap a La Sexta a donar explicacions. Sens dubte, un mèrit periodístic aconseguir l’entrevista en ple huracà informatiu. Els motius de La Sexta per demanar-la són obvis. Els motius de García Egea per concedir-la van semblar un gest a la desesperada per aixecar la bandera blanca assumint el rol de cap de turc.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara bé, el resultat de l’entrevista va ser un pèl decebedor. Bàsicament perquè Ana Pastor no va practicar el nivell d’incisió i aquella pretesa audàcia que ha utilitzat altres vegades. D’altra banda, no va exercir tampoc la seva habitual impaciència preguntadora que li fa interrompre el convidat. Si alguna cosa li ha sortit bé a Egea aquesta setmana és la possibilitat d’explicar-se amb tranquil·litat davant la periodista de La Sexta.

L’entrevista va començar a les 22.43 h i, sorprenentment, Pastor va trigar fins a dinou minuts a pronunciar per primera vegada el nom d’Ayuso. De fet, tots dos interlocutors semblaven témer mencionar-la directament. Semblava que els fes por invocar-la. García Egea feia servir eufemismes del tipus “uno de los principales activos electorales del partido” o “la presidenta de la comunidad autónoma”. La primera vegada que Pastor la va citar també va fer referència a “el hermano de la presidenta” per saber com els va arribar la informació dels contractes que han fet esclatar la crisi. Especialment en la primera mitja hora de conversa Ayuso semblava el Lord Voldemort de Harry Potter, He-Who-Must-Not-Be-Named. Per fi, a les 23.02 h Pastor va preguntar: “¿Le ha ganado la batalla Ayuso?”. No va ser l’única paraula que semblava tabú. Parlant del passat més fosc del PP, en comptes de referir-se a la "corrupció", es va fer servir "esto" com a comodí.

Però el que va resultar incomprensible de l’entrevista de Pastor va ser el desig de la periodista de furgar més en les desavinences internes del PP que en l’origen de tot plegat: el contracte del germà d’Ayuso i la morterada que es va emportar per la gestió. Tenint en compte que Egea va admetre que va ser un dels primers que va tenir a les mans la informació que afectava la presidenta de Madrid, hi va haver per part de Pastor una manca d’aprofundiment a l’hora d’indagar els indicis de corrupció i els detalls dels contractes que van considerar sospitosos. Pastor va relliscar. La prova que les batalles dins del PP han aconseguit desviar l’atenció del verdader pinyol de la qüestió.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats