Bon dia 24/03/2024

A les armes, ciutadans

2 min
Macron entrenant-se.

Macron s’ha fet retratar colpejant un sac de boxa al gimnàs en un “jo també tinc bíceps, Vladímir”. Quina època, la Guerra Freda, quan els presidents no jugaven a ser Sylvester Stallone. No com ara, que sembla que hi ha dies en què no hi ha ningú al volant i que anem de baixada i sense frens a complir alegrement amb el precepte que no hi pot haver cap generació que no hagi conegut la guerra. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En realitat, aquelles dècades, de fredes no en van ser gens. Els Estats Units i la Unió Soviètica van fer-se la guerra a tots els continents. Europa oriental va viure escanyada sota la dictadura comunista, i aquí vivíem en un règim feixista que quan es va girar la truita per a Hitler i Mussolini va veure clar que l’últim cartutx que li quedava era presentar-se com el millor aliat anticomunista, disponible per a bases militars. I així va aconseguir que fins a tres presidents nord-americans anessin Madrid a saludar el Generalísimo. La democràcia era un bé escàs, aleshores.

Ara hem tornat a la Guerra Freda amb Rússia, fiant-ho tot a la destrucció mútua garantida, mentre el món occidental es pregunta què vol Putin. És la mateixa pregunta que Washington es va fer amb Stalin. Un jove funcionari de l’ambaixada americana a Moscou, George Kennan, va contestar-la el 1946: els objectius de Stalin eren, per aquest ordre, la seva seguretat personal, la del seu règim, la del seu país i la de la seva ideologia. Havia de tractar el món com una força hostil, perquè era l’única manera de mantenir un govern que se sostenia a còpia de crueltats i sacrificis. Stalin volia que cap acció interna amenacés el seu règim personal i que cap acció externa amenacés el seu país. Hi ha paràgrafs de la història que es repeteixen. Ara tothom se sent amenaçat per l’altre i diu que no va ser ell qui va començar les amenaces. I per això anem de cap a rearmar-nos.

Antoni Bassas és periodista
stats