Opinió 22/09/2014

Barcelona vol decidir

3 min

En sessió plenària, l’Ajuntament de Barcelona ha donat suport majoritari i solemne a la llei de consultes aprovada pel Parlament de Catalunya la setmana passada, i al dret que tenim els catalans i les catalanes a decidir el nostre futur. Aquest procés culmina un seguit d’esdeveniments històrics viscuts els darrers anys, que han posat de manifest la voluntat de molts ciutadans i ciutadanes de fer sentir la seva veu i poder votar lliurement en una consulta.

La darrera expressió d’aquesta voluntat la vam viure, una vegada més, l’11 de setembre als carrers de Barcelona. Un milió vuit-cents mil catalans i catalanes vam tornar a reclamar el dret a decidir el nostre futur. Una Diada històrica que va posar els ulls del món sobre Barcelona, que observaven meravellats l’esperit cívic, pacífic i imbatible de les mobilitzacions.

Barcelona, cap i casal de Catalunya des de fa mil anys, és una ciutat admirada i estimada arreu del món. Una ciutat a l’avantguarda de les ciutats mundials en termes de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. Sempre dic que, en el context europeu, Catalunya és un país amb una mida similar a Àustria, Dinamarca, Holanda o Finlàndia, però que té una capital, Barcelona, que competeix de tu a tu amb altres capitals com Londres, Berlín, París o Roma. Una ciutat que és líder internacional en molts àmbits i que representa el millor aparador mundial de les nostres aspiracions nacionals.

Barcelona ha fet un salt endavant molt important en els darrers trenta anys. Les apostes han estat encertades i ara, a mitjans de la segona dècada del segle XXI, estem en disposició de liderar l’aposta pel benestar social, la reactivació econòmica i la qualitat de vida que fan les urbs mundials. Els reconeixements ens arriben per tot arreu, però no en tenim prou. El reconeixement fonamental ens ha d’arribar de nosaltres mateixos, exercint el nostre dret democràtic a decidir, emparat per les lleis. Barcelona ha de ser coneguda també com una capital de la democràcia.

El meu compromís com a alcalde és que en aquest exercici democràtic del dret a decidir s’hi impliqui tothom: els que hi estan d’acord i els que no, els que volem que Catalunya assoleixi les mateixes cotes de llibertat que qualsevol altre estat de la Unió Europea i els que es conformen amb el que ara mateix tenim. Consultar, votar, exercir el dret a decidir, mai no pot ser vist com un element disgregador o divisori. Tot al contrari, votar és un signe de maduresa col·lectiva, de compromís amb les generacions futures. Votar ens dotarà de la legitimitat que necessitem per enfortir les nostres estructures institucionals, que al cap i a la fi són les que han de garantir la llibertat, l’equitat i el bé comú.

Hem de treballar tots junts, també amb la resta de pobles i ciutats del país. Catalunya i la seva capital, Barcelona, es troben en un procés polític que emana de la nostra història, però sobretot que vol fer realitat les aspiracions de moltes persones de viure en un futur millor. El nostre vol ser un procés pacífic, legal i democràtic, respectant els drets dels catalans i catalanes de fer sentir la seva veu a les urnes.

Per això és molt important que en aquests moments, des del món local i amb Barcelona al capdavant, donem tot el nostre suport al president de la Generalitat i al Parlament de Catalunya per ajudar a fer possible la consulta. Ahir centenars de municipis, grans i petits, de tot el país van celebrar plens de suport, i es van comprometre a garantir la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries. Aquest és també el meu compromís.

Com hem vist a Escòcia, és possible crear un marc de pau i democràcia en el qual es pugui exercir el dret a decidir dels pobles i on els ciutadans s’expressin lliurement a les urnes. Ara és el moment que a Catalunya també puguem exercir el nostre dret democràtic. Experiències com aquestes permeten dibuixar un futur polític millor, més democràtic i compromès amb el projecte europeu. Una nova democràcia a escala humana que es posa, com les nostres ciutats, al servei de les persones. Us convido a formar part d’aquest moment històric.

stats