27/02/2014

El PP dirà avui ‘no’ a tot

4 min
Mariano Rajoy va despatxar ahir els grups del mixt amb l’argument que ell tenia molt més suport popular i escons. Avui es votaran les resolucions del debat.

MadridMariano Rajoy i el portaveu del PP, Alfonso Alonso, van tancar ahir el debat de política general al Congrés carregats de cofoisme, afirmant que no estan disposats a canviar la Constitució per “acomodar” les aspiracions de Catalunya i defensant que la carta magna aprovada el 1978 és encara el millor “punt de trobada” entre espanyols. El cap de l’executiu no està disposat a assumir el repte d’encetar un diàleg sobre les peticions catalanes per més que l’hi demanin el PSOE -que no li regateja el suport a l’hora de dir no al dret a decidir-, Josep Antoni Duran i Lleida i alguns empresaris catalans.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Per al debat de resolucions d’avui, CiU, ERC i IU-ICV n’han presentat que van en una mateixa línia -se les votaran mútuament-, la de reclamar diàleg entre governs per la consulta. El PP hi votarà en contra i el PSOE -PSC inclòs- s’abstindrà. Així doncs, i només uns dies després d’avalar un text d’UPyD contrari al procés català, la cambra baixa tornarà a dir no i desaconsellarà que els governs s’asseguin per parlar-ne.

Els partidaris del dret a decidir no presenten, doncs, un text conjunt però exhibeixen sintonia. Els de CiU i ERC que reclamen diàleg són gairebé clònics i el d’IU-ICV afegeix un llarg preàmbul i la petició de transferir, per via de l’article 150.2, la competència de convocar consultes.

L’any passat CiU també va presentar una resolució en què demanava diàleg entre governs. El PSOE va decidir votar-hi en contra amb el PP i UPyD. Els socialistes catalans van decidir fer el pas i, per primer cop, els seus diputats -llevat de Carme Chacón, que no va prémer cap botó- van trencar la disciplina de vot votant-hi a favor. Aquest cop, diuen al PSC, les coses són diferents. En primer lloc perquè Pere Navarro ha clarificat -i endurit- la seva posició i, en segon lloc, sostenen, perquè l’únic objectiu dels textos de Josep Antoni Duran i Lleida, Alfred Bosch i Joan Coscubiela és deixar-los “en evidència”. Per això s’abstindran. Tant el PSC com el PSOE canvien el sentit del seu vot en relació a l’any passat i opten per la passivitat. Soraya Rodríguez, portaveu socialista, va afirmar ufana que aquest cop el seu grup votarà unit.

Un any després, tot igual

El PSC afegia a més que CiU hauria de fer autocrítica de per què ha estat incapaç d’obrir el diàleg amb Rajoy i un any després l’ha de tornar a demanar mentre ha avançat “en una unilateralitat perillosa”. Entre les resolucions del PSOE n’hi ha una sobre el model territorial. No recull la demanda presentada per Navarro i Rubalcaba de convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat però sí que apel·la al diàleg i a la reforma de la Constitució “en direcció federal”.

Els socialistes consideren que el model autonòmic ha estat un èxit però que toca reformar-lo. En aquest sentit, insisteixen que cal crear al Congrés un òrgan de debat permanent entre forces polítiques i governs autonòmics que abordi qüestions com ara la reforma constitucional però també la clarificació competencial, el paper del Senat o el model de finançament autonòmic, que s’haurà de debatre aquest any. Proposen que l’organisme, que tindria un funcionament molt similar a l’actual comissió general de les comunitats autònomes del Senat, tingui forma de comissió no permanent o de subcomissió a la comissió constitucional del Congrés.

CiU, que l’any passat va donar suport a la moció del PSOE que demanava una reforma constitucional federal, s’abstindrà avui a la proposta socialista de creació d’aquest organisme per accelerar el debat territorial.

Ningú per damunt de la llei

De la mateixa manera que les apel·lacions al diàleg no prosperaran pel veto del PP, tampoc ho farà la moció socialista. Sí que tirarà endavant un text del PP amb els seus vots i l’abstenció del PSOE, que per a satisfacció del PSC ha rebutjat entrar en el joc de la negociació. Ras i curt, els populars insten a reafirmar-se en “els valors de la Constitució i la seva vigència” i a avisar que cap “pla des de qualsevol àmbit institucional” pot desbordar “la sobirania i legalitat”. “Una part de la ciutadania -afirmen- no pot decidir el que correspon al conjunt ni un poder o càrrec públic [Mas] estar per damunt de la llei”, adverteixen.

Altres resolucions de l’oposició demanen acabar amb les devolucions d’immigrants, “altura de mires” per acabar amb ETA o derogar la llei Wert i la de l’avortament. El PP, en un intent d’aturar la sagnia pel flanc dretà, demana crear un “memorial de les víctimes del terrorisme”.

Duran insistirà en el diàleg amb l’Estat “fins a l’últim instant”

El portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar ahir en una entrevista a TV3 que intentarà “fins a l’últim instant” fer possible el diàleg entre l’Estat i la Generalitat. “Aquest problema, que és un problema espanyol, només es pot solucionar amb el diàleg”, va insistir Duran, que es va queixar que se’l presenti “diferent” del president de la Generalitat, Artur Mas, en matèria de voluntat d’entesa amb el govern espanyol. Va mostrar-se “tip” que això passi i va assenyalar que en cap moment s’ha “significat” a favor de la tercera via. A més, va avançar que, en els últims mesos del 2013, el Govern i l’executiu de Mariano Rajoy van mantenir contactes a través de “persones interposades” que no van arribar a bon port.

stats