El diari titella de l'Íbex-35

'El Mundo' insisteix a obviar el nom de Quim Torra 

Potser no es pot esperar més d'un rotatiu que, quan Catalunya va prohibir les curses de braus, va titular: "Han triomfat els animals", sota una foto de Montilla i Carod-Rovira. Però, per segon dia consecutiu, la portada d''El Mundo' insisteix a no esmentar pel seu nom Quim Torra, candidat a la presidència de la Generalitat, i torna a titular a l'ofensiva (metafòricament i literal): "El titella de Puigdemont desafia Rajoy a reeditar el 155". Esclar, jo podria correspondre a la gracieta i referir-m'hi a partir d'ara com a diari titella de l'Íbex-35 –així ho va admetre el   mateix director i fundador, Pedro J. Ramírez, quan el van pentinar–, però hi ha massa competència per a aquest títol perquè el lector acabi sabent de quina capçalera parlo. En tot cas, aquesta obsessió a amagar-ne el nom potser és un intent de satanitzar Torra. L'innombrable i totes aquestes mandangues. O, senzillament, fel que entela el mínim respecte.  

L''Abc' encara fa un exercici més abracadabrant. Posa la fotografia de Torra al centre de la portada al costat de frases que considera polèmiques. Bàsicament, tuits de quan s'expressava a Twitter sense cap cotilla institucional. I sí, hi ha una generalització que pot resultar ofensiva quan diu: "Espanya essencialment ha sigut un país exportador de misèria, materialment i espiritualment parlant". Ara bé, posar-la al costat d'una altra frase objectiva i avalada internacionalment com "Desenes de catalans han vist els seus drets més elementals anul·lats i trepitjats" demostra que el diari calça un peu democràtic similar al de les embenades ballarines xineses de la dinastia Song. 

Espanya no té diaris tabloides. Un possible factor que ho explica és que les capçaleres suposadíssimament de prestigi titulen més sovint com si fossin el 'Sun' que no pas el 'Times'.

Més continguts de