03/12/2019

Marquès de Cercas

2 min

L’amic Javier Cercas va dir l’altre dia (davant del rei d’Espanya): “Lo más contracultural hoy en España es defender los valores republicanos. Y decir la verdad: que los encarna el rey”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com diria el meu amic, el vescomte de la Turma, no sembla gaire contracultural defensar els valors republicans. És com defensar el sufragi universal o la jornada laboral de vuit hores. La república és un sistema més just que la monarquia i, per tant, si no és que ets el meu amic, el vescomte, o el mateix rei, és normal que prefereixis votar el cap d’estat i de l’exèrcit. En conec uns quants, d’homes i dones, que els defensen des de la presó, els valors republicans. El partit que ha guanyat les eleccions a Catalunya du la paraula república al nom. Però dir que els valors republicans “els encarna el rei” sí que em sembla contracultural. I molt divertit.

D’aquesta frase se’n desprèn que Javier Cercas potser aviat serà nomenat marquès de Cercas. I sobretot, que considera, doncs, els valors republicans més positius que no pas els valors monàrquics. I això és així perquè si no en Cercas hauria quedat bé davant d’aquest rei que prepara gintònics dient: “El rei encarna els valors monàrquics”. Els valors monàrquics serien trobar lloable i lògic que Elionor, pels mèrits que li dona la sang Borbona, sigui reina i per tant, superior als súbdits. En canvi, els valors republicans propugnen el contrari. Igualtat, llibertat, fraternitat.

Dir que un rei encarna uns valors republicans és com dir que l’hamburguesa vegana del McDonald's encarna els valors carnívors (té forma d’hamburguesa, té salsa d’hamburguesa, sembla una hamburguesa) sense tenir carn. Sí, sí. El més contracultural, avui, a Espanya és defensar els valors omnívors. I diguem la veritat. Els encarna, com ningú, l’hamburguesa vegana del McDonald's.

stats