Tovallons negres 21/04/2023

Com ser emprenedor

2 min

No ets paleta, no saps ni com es fa el morter, però ets un gran intermediari. La paraula impossible per a tu és impossible. Per muntar una empresa de reformes només et cal cara dura i una furgoneta. Fes-ho així: 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El dia que vagis a fer el pressupost, porta les eines (les que arrepleguis) a casa del passerell i deixa-les allà. És un truc infal·lible.

Digues que ets el més barat de la zona.

Demana al passerell, de seguida, tants diners com puguis per material. I que no t’acompanyi a comprar-lo.

Això d’anar a demanar permisos no és per a tu.

Subcontracta algú que en sàpiga i paga-li molt poc.

Intenta que la casa sigui inhabitable des del primer dia. Destrueix tot el que puguis. Fins i tot el que no calia. Destruir rai.

Intenta no escombrar mai la runa.

Utilitza tots els electrodomèstics del passerell i deixa’ls bruts.

Amb el treballador contractat (és un dir) comporta’t així: encarrega-li coses sempre a l'hora d’esmorzar. Està al teu servei. Si no fos per tu es moriria de gana. Un cop hagi passat l’hora, no li facis fer res.

Comença totes les coses que s’han de fer però no n’acabis cap. Així podràs demanar augment de pressupost i t’hauran de dir que sí.

Si et diuen que no, deixa’ls sense vàter i desapareix.

Riu-te’n displicent dels altres empresaris paletes que, en canvi, tenen amor i respecte per la feina i tot el dia són a l’obra treballant.

Si el passerell vol enrajolar treu-l'hi del cap. Posar rajoles costa! I rectes, més.

Si has comprat material de més, dissimula. Si n’has comprat de menys, també.

Si per casualitat, davant dels clients, i perquè no sigui dit, agafes un dia el martell o qualsevol d’aquestes eines que et són alienes, fes-te mal i trenca alguna cosa, si pot ser, valuosa.

Si es pot posar un marc tort, que no es posi recte. Queda rústic.

La culpa que la porta no ajusti és del terra. Anivellar-ho seria un altre pressupost. Fer el pressupost val hores d’oficina.

Per a la instal·lació de l’aigua “tens un amic” que treballa molt bé. Porta l’amic. Cobra-li uns euros, de comissió, a compte del passerell. Deu ser ric.

I, sobretot, fes-te molt el ronso per la factura. Les factures són de covards.

Empar Moliner és escriptora
stats