10/06/2022

Espanya i les obligacions morals al Sàhara

1 min

Quan Algèria va anunciar que suspenia el tractat d’amistat amb Espanya, va afirmar que el gir de Madrid a favor de convertir el Sàhara Occidental en una autonomia del Marroc constitueix "una violació de les seves obligacions legals, morals i polítiques com a poder administrador del territori que pesen sobre el regne d’Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La política exterior no hi entén d’obligacions morals, només d’interessos, però sí que tothom entén que Espanya ha deixat penjats a la seva sort territoris que van ser de la seva sobirania. En aquest sentit, els recomano que busquin a YouTube un No-Do del 1950 de la visita que Franco va fer a l'"Àfrica Occidental espanyola". Els deixo amb l’off del narrador: "Franco explica als indígenes que Espanya és l’únic poble sobre la Terra capaç, com el cavaller de la trista figura, d’aquestes grans empreses de redimir un poble i ajudar-lo sense demanar-li a canvi res més que un somriure, i com Espanya els aporta els progressos de la civilització i tots els mitjans de què la ciència disposa per procurar la salut i alleujar el dolor".

Més enllà que el govern espanyol hagi jugat les seves cartes diplomàtiques d’una manera tan desastrosa que ara l’hagi de salvar la Unió Europea, i que Rússia pugui estar al darrere de la posició de força d’Algèria, el que ha acabat fent Espanya és lamentable. Tant com l’off del No-Do, que remata: "Franco és el missatger i l’amic de les terres i la gent de l’islam, que va a donar-hi testimoni de l’afecte i de l’interès d’Espanya per aquestes zones". Mentida, aleshores i ara.

Antoni Bassas és periodista
stats