Tovallons negres 13/09/2022

Finalment beuré un litre de te de llimona!

2 min

El supermercat Carrefour, a petició de la ministra Yolanda Díaz, ofereix un cistell amb “productes bàsics” a 30 euros. Quan diem “productes bàsics” diem els que et calen per a la supervivència, sense comptar luxes. El foie, el vi o el caviar no són bàsics, els pastissos no són bàsics i el perfum no és bàsic. Per això vaig ser tan feliç quan al supermercat Día, que només té productes bàsics, hi vaig veure un prestatge de llibres. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El cistell inaugural no conté ni fruita, ni verdura fresca, ni carn ni peix frescos, ni ous, ni llet. Conté pa d’hamburguesa (però no hamburguesa) i pa de biquini (però no pernil dolç i formatge). L'única proteïna és un pot de mandonguilles i un de tonyina. L'única fruita i verdura són una llauna de pèsols, un bric de suc de taronja i un pot de melmelada de préssec. Hi ha conserva de pebrots del piquillo i xampinyons. Un litre de te de llimona i xocolata blanca per fondre. Paper de vàter.

Jo ja entenc que quan et fan un favor s’ha de notar. Quan hom dona menjar al banc dels aliments sol donar cigrons. I per què? Perquè donar crema de xocolata, cereals, pernil de Jabugo envasat o ampolles de vi, és excèntric, nutricionalment polèmic i massa festiu. No sembla “bàsic”. En canvi, els cigrons t’ho estan recordant a cada minut, que són “bàsics”. Ara bé, si resulta que amb aquest cistell no ens estalviem res (es pot comprovar: els preus no són més baixos que en un altre súper) llavors parlem-ne. Per una banda, et diuen que per estar sa necessites cinc peces de fruita i verdura al dia. Si ho vols fer bé has de dedicar la jornada a mastegar sense descans. Menjar cinc peces de verdura i fruita (i fer una hora d’exercici) al dia és gairebé una feina a mitja jornada. Per l’altra, et fan un cistell que saps segur que farà que contraguis el beri-beri i que l’Abel Mariné no et dirigeixi mai més la paraula.

Empar Moliner és escriptora
stats