Opinió 05/02/2014

La gran mentida

2 min

Els del PP valencià van delirar en creure's que el País Valencià podia assolir l'aïllament d'un poblat amazònic. Sí que hem patit moments claustrofòbics, dins la gàbia territorial i la de la ignorància. Però tots els intents de segrestar l'evidència acaben malament, com les dictadures. I s'han trencat els murs de les fronteres que els populars ens aixecaren per a incomunicar-nos.

En la Transició, el segment directiu de la UCD valenciana (ara PP) s'adonà del nivell polític i cultural tan mediocre o inexistent dels càrrecs públics del seu partit. En canvi, en el camp intel·lectual hi havia un personatge de categoria excel·lent, Joan Fuster, més tota una colla més jove, però brillant. La por de la UCD era que tots aquests connectaren amb el pensament de la majoria.

Aleshores sorgí la gran mentida valenciana: que un de Tortosa o Girona no parlava la mateixa llengua que un de Vinaròs o Guardamar. Amb aquesta llenya i una manipulació dels mitjans de comunicació franquista, incendiaren el país pels quatre costats i ens aïllaren en el nostre marc geogràfic, fora del qual ningú comprenia la demència valenciana.

Ara, l'AVL ha retornat una certa racionalitat al país en afirmar que el català i el valencià són la mateixa llengua. El PP va cometre la indecència de saber aquesta evidència i negar-la i estigmatitzar-la per a frenar el sector intel·lectual i arreplegar així vots desorientats, amb la complicitat del PSOE o de Lerma, que aconseguí l'honor de ser ministre a Madrid.

Val a dir que els dirigents del PP i en molts casos del PSOE no han tingut mai cap estima ni respecte per la llengua dels valencians. Ni l'han transmesa als seus fills, ni l'han cultivada, ni l'han promocionada. Si afegim-hi el bestial desastre administratiu i econòmic que ens han encolomat, el PP s'ha convertit en l'enemic del poble valencià.

A hores d'ara, el PP està intentant dinamitar l'AVL i ressuscitar el fictici conflicte lingüístic. ¿Amb què, si no, podrien no perdre les pròximes i successives eleccions? ¿Amb Gürtel, Fórmula 1 o el caos financer? No, el PP ja no pot esperar res de la gran mentida valenciana: de sobte, hi ha molts, moltíssims valencians que no permetran les indecències dels populars.

stats