01/11/2020

L’heroi ocult de la gran gesta de la història

2 min
Wilt Chamberlain l'any 1957

El 2 de març del 1962 Wilt Chamberlain va anotar 100 punts en un partit de la NBA jugat a Hershey (Pennsilvània). Tot i la dimensió de la gesta, no hi ha gaire informació sobre aquell enfrontament entre els Philadelphia Warriors i els New York Knicks. Tan sols 4.124 espectadors van veure-ho en directe i no n’hi ha imatges de televisió. Un únic fotògraf, Paul Vathis, va immortalitzar aquella històrica actuació. L’emoció del moment es pot reviure gràcies a la retransmissió de l’últim quart que va fer Bill Campbell, locutor de WCAU Radio. L’acta oficial, escrita per Toby Deluca, va estar gairebé 60 anys sense aparèixer, cosa que va augmentar el misteri sobre una anotació que encara no ha sigut mai igualada.

Un dels periodistes que ha invertit més temps a explicar detalls d’aquell partit és Gary M. Pomerantz, que fa 15 anys va publicar un llibre ple d’històries fascinants ( Wilt). “Els 100 punts de Wilt Chamberlain són l’Everest dels rècords, perquè cap jugador de la NBA s’ha acostat mai al seu registre. Ell va liderar una tendència que va canviar l’estil de joc de la NBA i va convertir el bàsquet en un joc vertical i no horitzontal”, assegura l’escriptor. Els organitzadors de la competició van haver de canviar-ne algunes regles per limitar el seu impacte. “Va ser el primer gran pivot que es movia per la pista com un atleta. Els jugadors de l’època veien els seus moviments amb la mateixa incredulitat amb què els indis van observar una locomotora per primera vegada”, diu.

Una de les històries secundàries més apassionants d’aquella freda nit és la de Joe Ruklick, que tan sols va disputar cinc minuts de partit. Durant la seva presència a la pista va capturar un parell de rebots i va fallar dos tirs lliures, però l’aler pivot va ser el jugador que va donar a Chamberlain l’assistència definitiva. “Quedaven 46 segons per acabar i Wilt tenia un defensor penjat sobre el seu maluc esquerre, però sabia que havia de fer-li arribar la pilota. Em va cridar «Woo!», i això significava que havia aconseguit desmarcar-se. Li vaig passar la pilota i va encistellar”, va recordar el company de Chamberlain. Després d’aquella acció, els jugadors van dedicar els últims segons a celebrar aquella gesta històrica. Ruklick, que va morir fa poques setmanes als 82 anys, va aprofitar el rebombori per anar a la taula d’anotadors i assegurar-se que la seva assistència havia quedat registrada. Descansa en pau, Joe, que la teva contribució a la història va quedar ben documentada.

stats