Opinió 03/11/2014

Hi ha oposició a les Balears?

i
Sebastià Alzamora
2 min

Em sembla que és opinió generalitzada que el PP no tornarà tenir majoria absoluta a les Balears, i molt menys amb un personatge com José Ramón Bauzá al capdavant, que ha aconseguit transformar el que era un lideratge clar en un naufragi sense pal·liatius. Bauzá no se’n surt. No té intel·ligència política ni de cap altre tipus, i s’envolta de la gent més curta d’enteniment que és capaç de trobar, perquè la seva vanitat li aconsella no tenir ningú al voltant que destaqui més que ell. Això l’obliga a envoltar-se de gent encara més incapaç que ell mateix, tret del conseller Biel Company, que té més llums que el president però que és encara infinitament més cínic.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

És d’aquesta manera que tenim l’executiu que tenim, sens dubte el pitjor (i mira que era un títol disputat) que ha tingut la comunitat autònoma de les Illes Balears. Havíem tingut lladres, havíem tingut incompetents, però mai havíem tingut res que fos comparable a aquest festival de l’humor negre que encapçala el senyor Bauzá. És obvi que el recanvi és obligatori.

Ara bé: on és, el recanvi? ¿Té o ha tingut oposició, el govern Bauzá? Ja sé que alguns opinadors més experts que jo em diran que sí, i tant. Però jo no tinc aquesta sensació. Ni Francina Armengol, ni Biel Barceló, ni David Abril, per molt bé que hagin fet la seva tasca parlamentària, han fet res que faci pensar en un canvi de govern. Pel que fa a Jaume Font, Josep Melià i el seu PI, ens limitarem a dir que no estem per a bromes de mal gust.

¿Hi ha oposició, a les Balears? En el sentit estricte del terme, jo diria que no. Hi ha una sèrie de forces que esperen el seu torn no ja per incompareixença sinó per incompetència de l’adversari, com la que ha demostrat el catastròfic PP de José Ramón Bauzá. Un munt de mentides i de fòbies socials que ningú ha aconseguit racionalitzar, perquè no hi ha manera humana de fer-ho. Només es pot dir que Bauzá i els seus consellers són una anomalia política que faria riure si no hagués causat tantes calamitats. Al començament ens en fotíem, però ara ja només podem posar-nos seriosos.

Ara bé, qui ha d’ocupar el govern en la propera legislatura balear? Amb un PSIB-PSOE més afeblit que mai, amb una coalició MÉS que presenta unes expectatives electorals pobres, amb una Esquerra Unida completament irrellevant i amb uns Podem/Podemos que segurament invertiran els seus possibles resultats a fer el ridícul, poca cosa es pot fer. Bé, sí: segurament es pot fer un govern del PP en minoria, i molt probablement el president d’aquest govern no es dirà José Ramón Bauzá, sinó qualsevol altra cosa. Però això no és cap consol. L’autonomia balear, a banda de ser una de les que pateix un espoli fiscal més passat de voltes, deu ser la que il·lustra millor la futilitat de l’Espanya autonòmica. Una burla com aquesta és difícil d’empassar, és dura d’acceptar i és impossible de gestionar. Si no és que ho fan rufians, ignorants i/o barruts com els que lidera José Ramón Bauzá, de qui en pocs anys no recordarem ni el nom.

stats