24/08/2015

Junts pel Sí, una llista que piula

2 min

La candidatura transversal Junts pel Sí (JxS) a les eleccions del 27 de setembre és força present a Twitter: hi són el 72% dels 174 candidats -135 titulars més 39 suplents; per alguna raó que desconec, a Lleida només hi ha nou reserves, i no els 10 de les altres tres circumscripcions-. Entre aquests he identificat 125 perfils a la xarxa social dels 140 caràcters. Amb ells, seguint el degoteig de designacions, he anat elaborant una llista que podeu seguir aquí. Tinc previst fer el mateix amb l’altra candidatura paraigua d’aquestes eleccions, Catalunya Sí que es Pot.

Amb l’ajut dels companys de Data’n’Press, he analitzat l’activitat dels 125 tuitaires de JxS. Els més populars són Oriol Junqueras (177.887 seguidors) i Miquel Calçada (156.906). La tercera, Carme Forcadell, ja en té menys de la meitat. L’audiència mitjana del grup són uns 5.400 seguidors. En sentit contrari, el més àvid de llegir què es diu a la xarxa sembla Oriol Amorós (segueix 11.500 perfils), amb Eduardo Reyes en segona posició (7.104 seguits). El candidat mitjà de Junts pel Sí segueix gairebé 1.300 persones.

L’antiguitat mitjana a Twitter és de quatre anys i mig. El candidat més veterà és l’alcalde de Girona: Carles Puigdemont es va donar d’alta a Twitter fa més de set anys, el 28 de desembre del 2007. El més novell, Daniel Serrano: avui fa tres mesos que és tuitaire. Curiosament, són molt pocs els candidats que fan explícita la seva vinculació amb la candidatura: només un de cada 10 la menciona en el nom o la biografia. Potser els ha agafat per sorpresa.

El més prolífic dels candidats de Junts pel Sí és Josep Maria Mainat, que porta publicats 32.450 tuits, gairebé 20 cada dia des del febrer del 2011, més del doble que Puigdemont. Al darrere de Mainat hi trobem Anna Simó i Meius Ferrés. Comptant amb ells, els tuitaires de la candidatura publiquen una mitjana de 3,3 tuits al dia, però la major part piulen menys de dues vegades per dia. Si més no fins ara, que encara no ha començat formalment la campanya.