15/12/2020

De 'Gran Hermano' a la presó

2 min

Aquesta setmana s’ha fet pública la condemna a qui va ser un dels personatges televisius més populars durant força temps, Carlos Navarro el Yoyas. Gairebé sis anys de presó per maltractament habitual en l’àmbit familiar, contra la seva dona i els seus dos fills. Ha perdut la pàtria potestat de les criatures durant quatre anys i haurà de complir una ordre d’allunyament. Carlos Navarro va ser el primer expulsat de Gran Hermano per motius disciplinaris, precisament pel seu caràcter violent. Allà ja va amenaçar diversos concursants, entre ells la noia que es va acabar convertint en la seva parella, Fayna Bethencourt. És ella qui l’ha denunciat reiteradament en els últims anys. El sobrenom televisiu, el Yoyas, ja anunciava el secret del seu èxit mediàtic: la violència. Només cal navegar per YouTube buscant fragments televisius de Carlos Navarro per prendre consciència del munt de programes que el van contractar. Se’l veu amenaçar persones del públic, intentar colpejar un home amb un micròfon, agredir un contertulià, envestir una convidada, llençar un got d’aigua a la cara d’una concursant, insultar de manera ferotge, cridar i exhibir tota una gestualitat carregada d’ira. Feia metàfores grolleres, rodolins barroers i amenaces plenes d’enginy. Els programes el contractaven precisament perquè amb aquesta conducta garantia l’espectacle. Com més violent es tornava més riures i aplaudiments rebia. Per als programes de zàping Carlos Navarro era una mina.

Tot i haver estat expulsat de Gran Hermano 2, va participar en els debats que es van fer en edicions posteriors. Va ser col·laborador del Canal Català, del Crónicas marcianas, del De buena ley, va participar en els debats de La isla de los famosos i de La Jaula. Va ser col·laborador de Jordi Évole al Salvados, on feia la secció Apatruyoyando, on dissertava sobre política i el que fes falta mentre donava voltes en un cotxe per l’Hospitalet. El Yoyas es va transformar en una mena de justicier social, que reivindicava els drets dels pobres. Aquest rol el va portar, en un atac de megalomania, a tenir aspiracions polítiques. Es va integrar a Ciutadans i, més tard, a un partit anomenat Decide, amb el qual va guanyar l’acta de regidor de Vilanova del Camí. La televisió és una plataforma que revesteix d’autoritat personatges execrables.

Carlos Navarro no va enganyar ningú. Sempre es va mostrar com una persona molt violenta i la televisió va normalitzar la seva conducta. El Yoyas és un cas extrem d’un tipus de masculinitat habitual a la televisió i que malauradament encara cueja. Especialment en l’àmbit de l’entreteniment i l’humor hem aguantat presentadors, col·laboradors i tertulians fatxendes, prepotents, arrogants, desafiants, gamberros, irreverents, fanfarrons, malparlats, provocadors i poca-soltes. Alguns han vist en aquesta actitud l’única manera de fer-se un lloc davant les càmeres. I aquest tarannà insuportable, que només s’ha tolerat en els homes, s’ha confós amb la seguretat, l’enginy i el sentit de l'espectacle.

stats