20/07/2015

I si Nokia tornés a comprar Nokia?

2 min

Comprar una de les empreses més importants, prestigioses i ben equipades del món tecnològic per 5.500 milions d’euros i tancar-la quan encara no han passat dos anys, assumint unes pèrdues de 6.800 milions i despatxant gairebé 8.000 empleats. Això és el que acaba de fer Microsoft amb el que havia estat la divisió de telèfons de la finlandesa Nokia, que va adquirir per assegurar-se que algú fabriqués mòbils amb el seu sistema Windows Phone. L’aposta no els va sortir bé, si més no mirant-ho des dels EUA: allà -com a Espanya- porten Windows menys del 3% dels smartphones venuts. Al Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya són al voltant d’un 10%, però això no compensa que a la Xina, el mercat més gran del món, encara els vagi pitjor: la seva quota és inferior a l’1%. La decisió de Satya Nadella, l’actual conseller delegat de Microsoft, representa que ja ningú fabricarà mòbils amb Windows Phone.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Suposo que aviat s’escriurà la crònica del paper que ha jugat en aquest fracàs el canadenc Stephen Elop, que havia dirigit la divisió empresarial de Microsoft abans de marxar a Finlàndia per fer-se càrrec de Nokia. Allà les seves fites van ser dues: ensorrar les vendes de mòbils Symbian en anunciar de manera prematura l’adopció de Windows Phone i vendre la part més gran de l’empresa a Microsoft, on Elop va tornar com a vicepresident de dispositius. Lògicament, ara Nadella també s'ha desfet d'ell.

Hi ha qui proposa que el que queda de Nokia recompri a Microsoft la que havia estat la seva divisió estrella i es posi a vendre smartphones amb Android. D’arguments a favor n’hi ha: el valor que conserva la marca, la xarxa comercial -Nokia encara ven més telèfons bàsics que Samsung-, la qualitat i capacitat de les fàbriques, i la bona relació que l’empresa manté amb les operadores de mòbil, a les quals ha seguit venent infraestructures de xarxa. Malauradament, sembla que els europeus seguirem sense tenir un fabricant de mòbils global: el president de Nokia ha dit que si hi ha telèfons amb la seva marca seran d’empreses com Foxconn, que els lloguin una llicència d’ús del nom. Llàstima.

stats