16/02/2022

Tinc una nova parella

2 min

Benvolguts Siri, Alexa i assistent de Google: fins ara, haver de parlar amb una màquina com vosaltres, com si fóssiu una persona, em provocava la sensació d’estar fent comèdia. Però no poder fer-ho en català em semblava un drama. Per això, he decidit que faré de professor vostre, perquè comprengueu perfectament el que esteu sentint quan algú us parli en català.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Us dedicaré una estona cada dia, com si fóssiu la meva parella lingüística, i gravaré tantes tongades com pugui de cinc frases com ara "A quina hora surt l'autobús cap a Alcúdia?" o "Hagueren de forçar la porta", vocalitzant curosament i llegint les paraules tal com venen escrites a la pantalla.

De fet, ahir al matí ja em vaig estrenar. Vaig entrar a projecteaina.cat a fer uns quants enregistraments i vaig tenir la grata sorpresa de comprovar que les meves gravacions havien ajudat a assolir el 1.665% de l’objectiu diari de 1.200 enregistraments.

Màquines, no us estranyeu de l’èxit. La Viquipèdia en català ja us deu haver explicat que va ser la tercera del món a crear-se, pocs minuts després de la versió alemanya, i que ocupa cap al vintè lloc mundial pel que fa al nombre d’articles.

No és que us trobem especialment sexis, sinó que, per raons que no cal que us transfereixi, us faríeu creus de la història que hi ha al darrere d'aquesta llengua que ara us estem ensenyant a entendre, i entendríeu que ens la prenem a vida o mort.

De manera que quan ja comprengueu perfectament el que esteu sentint quan algú us parli en català i els enginyers us perfeccionin fins a dotar-vos d’alguna sensibilitat pròxima a l’ànima, potser entendreu el que sentim nosaltres quan parlem normalment, a tot arreu, la nostra llengua.

Antoni Bassas és periodista
stats