19/12/2021

Òmicron: ¿problema afegit o solució definitiva?

2 min

De moment, sembla que més aviat serà un problema afegit. Els països europeus que se sumen a un nou episodi de confinament general augmenten. Els Països Baixos van ser el primer. Fins passades les festes nadalenques. No són bones notícies. Ens envaeix una sensació coneguda. La dels comerços tancats de nou, excepte activitats essencials, tots a casa tancats, classes online, les empreses aturades, nous expedients de regulació...

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

No, no, no!, ens diem. No pot ser. N’hi ha per tant? ¿No estan les UCI controlades i el nombre de morts és mínim en relació a les onades prèvies?

La cosa no està encara clara. Els primers estudis a Sud-àfrica mostren que la majoria dels malalts passen l’òmicron de forma lleu. Ens diuen que les dades no són comparables, però parlem de milers i milers de persones. A tot Europa s’ha comunicat un sol mort per la variant òmicron, va ser fa uns dies al Regne Unit. Un sol mort.

Ens diuen, però, que la velocitat a la qual es contagia no s’ha vist mai. I que el nombre de positius s’està disparant. D’acord, ¿però no és això en el que consistia una grip estacional? Per què ho dic, això?

Veureu, els viròlegs afirmen que moltes de les grips estacionals dels darrers anys havien estat coronavirus que, amb els anys, muten a formes lleus i passen a conviure amb els humans, i a formar part de les nostres malalties freqüents. L’òmicron pot ser una funesta notícia, però si es confirmés que no és letal i que respon bé a les vacunes, com així sembla, pot ser el principi del final. És a dir, la variant definitiva que transformi un virus mortal en un virus més amb què conviurem en endavant. Una variant que es transmet però no mata vol dir immunitat de grup en uns pocs mesos.

D’aquí unes setmanes ho sabrem. Mentrestant, no cal tornar a angoixar-se de nou, que prou angoixa hem passat. Deixem passar els dies, celebrem el Nadal amb certa cautela, però no ensorrem l’alegria de la gent ni les ganes de seguir tirant endavant, perquè la possibilitat d’estar davant del final d’aquest malson és tant o més probable que estar davant d’una reedició del 2020.

stats