23/05/2022

Quantes nacions veu aquí?

2 min

Feijóo va pensar que si ell, un espanyol del PP gallec, venia a Barcelona i deixava caure que Catalunya era una nacionalitat (“igual que Galícia o el País Basc”) tothom entendria que estava fent un compliment seductor a l’amfitrió sense sortir-se de la Constitució i marcant distàncies amb els seus predecessors. Va ser convenientment multat per la patrulla mediàtica, i Feijóo va haver de sortir a aclarir que de nació només n’hi ha una. Però com que en política tot s’aprofita, Arrimadas va anunciar ahir que vol corregir l’article 2 de la Constitució espanyola perquè no hi digui més “nacionalitats i regions”, ho deixi en regions i així no hi hagi qui es pensi que la seva és una autonomia premium. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Al debat televisiu de les eleccions generals del 2019, Rivera va treure un cartellet amb un mapa d’Espanya i li va preguntar a Pedro Sánchez: “Quantes nacions veu vostè aquí?”, i Casado li va preguntar: “Catalunya és una nació?” Zapatero ha reconegut que si fos a fer ara, no repetiria la frase del 2004 al Senat: “El concepte de nació és discutit i discutible”.

I així estem, negant l’evidència de la plurinacionalitat i vivint del nacionalisme únic i excloent, que va conèixer un dels seus pics més alts amb el discurs de Felip de Borbó el 3 d’octubre del 2017. El van comparar amb el discurs del 23-F del seu pare, l’home que després d’acceptar i amagar un regal de 100 milions de dòlars, fer regularitzacions a Hisenda per valor de cinc milions d’euros i aprofitar-se personalment de la inviolabilitat i de la prescripció, ha passat de dir “Ho sento molt” a “Quines explicacions? Ha, ha, ha...” I els de la nació única, encantats. 

Antoni Bassas és periodista
stats